Atac cu rachete în plină zi, în orașul ucrainean Vinița. Mai multe clădiri au fost lovite. Bilanțul provizoriu: 23 de persoane au murit, 90 sunt rănite

Ana Anitoiu 14.07.2022, 21:41
Atac cu rachete în plină zi, în orașul ucrainean Vinița. Mai multe clădiri au fost lovite. Bilanțul provizoriu: 23 de persoane au murit, 90 sunt rănite

Un atac cu rachete a avut loc în plină zi, într-un oraș ucrainean aflat în partea de centru-vest a teritoriului. Mai multe clădiri de birouri au fost lovite de ruși, iar cel puțin 20 de persoane, printre care se numără și copii, au murit.

Civili și copii uciși de ruși într-un atac cu rachete, în Ucraina

Update 14 iulie 2022, ora 21:40. O nouă victimă se adaugă bilanțului teribil din urma atacului cu rachete din Vinița. Tragedia a ajuns la 23 de decese, în timp ce 42 de persoane sunt date dispărute. Autoritățile și echipele de salvare continuă căutările celor aflați sub dărâmături.

Update 14 iulie 2022, ora 20:10. Continuă căutările victimelor atacului cu rachete al rușilor în orașul Vinița. În plus, oficialii de la Kiev consideră că Vladimir Putin se face vinovat de bombardamente, ministrul Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, și președintele Zelenski calificând atacul drept unul terorist. Casele au fost distruse, un centru medical a căzut și el în calea rachetelor de croazieră, iar ucrainenii anchetează întregul eveniment.

„Zeci de persoane au fost reţinute în urma acestei tragedii. În acest moment sunt interogate la Poliţie şi Serviciul de Securitate. După aceasta vom putea trage nişte concluzii”, a anunţat ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastîrski.

Update 14 iulie 2022, ora 19:00. Bilanțul recent al deceselor a urcat la 22 de victime. Salvatorii continuă misiunea de căutare a persoanelor prinse sub dărâmături. Cel puțin 39 de oameni sunt dați dispăruți, 52 de persoane fiind deja spitalizate, dintre care 34 de află în stare gravă.

Știrea inițială

Mai exact, forțele armate ale Rusiei au lansat rachete Kalibr dintr-un submarin aflat în Marea Neagră. Ținta a fost Casa Ofițerilor, dar acestea au lovit și clădiri rezidențiale, un centru comercial și un centru medical în orașul Vinița. Zeci de persoane au murit sau sunt rănite, iar printre  acestea se numără și copii.

„Momentan, se știe că au fost ucise de acest atac 20 de oameni, printre care se numără trei copii. 90 de oameni au cerut ajutorul medicilor”, a spus directorul-adjunct al Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Kirilo Timoșenko, potrivit ukrinform.net.

Atac cu rachete in plina zi, intr-un oras ucrainean
Atac cu rachete in orasul ucrainean Vinita. Foto: Twitter

Reacția președintelui Ucrainei la atacul cu rachete

Clădirea de birouri din centrul orașului ucrainean Vinița a fost lovită de rachetele rușilor în jurul orei 11:00. Au fost avariate locuințe aflate în apropiere și câteva zeci de mașini au fost incendiate într-o parcare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că acest atac cu rachete petrecut în Vinița reprezintă un act de terorism făcut de Federația Rusă. În imaginile ce au fost publicate pe rețelele sociale se vede o clădire înaltă, cu ferestrele pulverizate și pereții înnegriți de fum.

„Vinița. Rachetele au lovit centrul orașului. Sunt morți și răniți, între care un copil (ulterior, Kirilo Timoșenko a spus că au fost uciși, de fapt, trei copii, n.r.). În fiecare zi Rusia ucide civili, omoară copii ucraineni, țintește rachete către obiecte civile, unde nu e niciun obiectiv militar. Ce este asta altceva decât un act terorist? Neoameni. Țară ucigașă. Țară teroristă”, a scris Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Aeroportul orașului Vinița a fost distrus de ruși în martie, la începutul invaziei. Însă, în ultima vreme, localitatea a fost relativ ocolită de bombardamentele armatei ruse. Tot astăzi, rușii au lovit două instituții de învățământ, o clădire a infrastructurii de transport și un hotel au fost avariate de rachetele rusești în orașul Nikolaev, potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim.

În contextul în care lovirea unor obiective civile a devenit o practică a armatei ruse în Ucraina, mulți experți occidentali au încercat să explice acest lucru. O teorie face referire la faptul că Moscova rămâne fără muniție de precizie, din cauza intensității tirurilor, iar alta se referă la faptul că Rusia consideră că terorizarea populației are efect asupra moralului trupelor ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...