Atac cu bombă la o moschee din Kabul. Cel puțin zece persoane au fost ucise

Beatrice Dumitru 18.08.2022, 09:46
Atac cu bombă la o moschee din Kabul. Cel puțin zece persoane au fost ucise

O explozie cu bombă a distrus o moschee din capitala afgană Kabul și a ucis mai multe persoane. În ultimii ani, inclusiv în ultimele săptămâni, gruparea Statului Islamic a atacat moschei şi alte ţinte, vizând în special minoritatea şiită Hazara.

Atac la moschee

Un atentat cu bombă la o moschee din capitala Afganistanului, Kabul, în timpul rugăciunilor de seară, a ucis cel puțin zece persoane, inclusiv imamul Amir Mohammad Kabuli, și a rănit cel puțin 27, potrivit poliției. Atacul este cel mai recent care a lovit țara într-un an de când talibanii au preluat puterea. Printre răniți s-ar fi numărat mai mulți copii.

Spitalul italian de urgență din Kabul a declarat că cel puțin 27 de civili răniți, inclusiv cinci copii, au fost aduși acolo de la locul exploziei cu bombă, informează Euronews.

O explozie a avut loc într-o moschee și există victime, dar cifrele nu sunt încă clare”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Kabul, Khalid Zadran.


Gruparea Stat Islamic a intensificat atacurile

Gruparea Stat Islamic a intensificat atacurile care vizează talibanii și civilii de la preluarea de către foștii insurgenți în august anul trecut, în timp ce trupele americane și NATO se aflau în etapele finale ale retragerii lor din țară. Săptămâna trecută, IS a revendicat uciderea unui cleric taliban la centrul său religios din Kabul.

Khalid Zadran, purtătorul de cuvânt desemnat de talibani, a confirmat o explozie în interiorul unei moschei din nordul Kabulului, dar nu a oferit un bilanț al victimelor. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a condamnat, de asemenea, atacul și a promis că „autorii unor astfel de crime vor fi aduși în curând în fața justiției și vor fi pedepsiți”.

O invazie condusă de SUA a răsturnat guvernul taliban anterior, care l-a găzduit pe liderul Al-Qaeda Osama bin Laden în Afganistan, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite. De la recâștigarea puterii, foștii insurgenți s-au confruntat cu o criză economică paralizantă, deoarece comunitatea internațională, care nu recunoaște guvernul taliban, a înghețat finanțarea țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...