Asfalt cu miros de flori, noua modă pe șosele. Producția a început deja în UE

Nicu Stan, Mirabela Năstase 25.08.2021, 12:41
Asfalt cu miros de flori, noua modă pe șosele. Producția a început deja în UE

Nici asfaltul nu mai este ce a fost. O firmă a inventat asfaltul care miroase a flori. Astfel, aceasta va fi noua ”fiță” pe șoselele din Europa. Producția acestui tip de asfalt a început deja în UE și ar putea ca în urând să se regăsească, de ce nu, și pe șoselele din România.

S-a inventat asfaltul cu miros de flori. Acesta are beneficii doar pentru drumari, nu și pentru șoferi

Companiile Budimex și Lotos Asfalt au produs un amestec de asfalt cu parfumul florilor, cu rolul de a îmbunătăți confortul constructorilor.

Confortul pentru șoferi nu se va schimba, întrucât noul amestec asfalt-mineral are proprietăți similare asfaltului tradițional petrolier, astfel că după turnare va mirosi la fel.

Asfaltul va mirosi a flori pentru drumari
Asfaltul va mirosi a flori pentru drumari

Cine a inventat asfaltul cu miros de flori

Firma de construcții poloneză Budimex și rafinatorul Lotos au creat un asfalt care miroase a flori, în încercarea de a îmbunătăți condițiile de lucru pentru cei construiesc drumuri, a anunțat Budimex.

În timp ce vaporii emiși de asfaltul obișnuit nu sunt dăunători pentru oameni, noul asfalt va oferi și un mediu de lucru mai plăcut lucrătorilor din construcții care asfaltează drumurile, a mai arătat Budimex.

De unde vine mirosul de flori

Astfel, noul asfalt conține un amestec de uleiuri esențiale naturale și sintetice, astfel că acestea neutralizează mirosul tipic al asfaltului, în timp ce restul adaugă un miros mult mai plăcut produsului.

”Uneori se simte mirosul florilor, ceea ce face munca mai plăcută”, a spus Slawomir Szpak, maistru pentru Budimex, într-un comunicat de presă.

Mirosul asfaltului normal nu este nociv pentru om

De asemenea, amestecul standard de asfalt fierbinte are un miros specific care înconjoară șantierul. Nu este un miros nociv pentru oameni, însă afectează confortul drumarilor. Astfel, companiile au decis să dezvolte un tip de asfalt care să nu mai emane un miros intens atunci când este așezat pe sol.

În plus, noul produs a fost creat în baza unei tehnologii dezvoltate de Lotos Asfalt în timpul implementării asfaltului industrial PS 95/35 S. De asemenea, compania susține că a reușit să mențină proprietățile unui amestec tradițional, iar produsul respectă standardele necesare.

Munca cu asfaltul care miroase a flori, mai plăcută

Mirosul acru al asfaltului a fost neutralizat cu ajutorul compușilor activi care reacționează cu substanțe odorogene și le reduc acestora volatilitatea, adică mișcarea în vapori. În plus, aroma florală caracteristică este datorată adăugării de uleiuri esențiale naturale și sintetice în compoziție.

”Lucrul cu un amestec care conține asfalt cu o intensitate redusă a mirosului a fost diferit, adică s-a simțit clar că nu are mirosul caracteristic asfaltului tradițional. În unele locuri se simțeau mirosul florilor, ceea ce a făcut munca mai plăcută”, smai spune Sławomir Szpak, director adjunct de lucrări la Budimex SA.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe