SPECIAL

Asasinatul cu bombă de la Arad. Legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă EXCLUSIV

Marian Păvălașc 14.06.2021, 14:55
Asasinatul cu bombă de la Arad. Legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă EXCLUSIV

Anchetatorii crimei în care a fost ucis arădeanul Ioan Crișan nu au găsit până în acest moment motivul pentru care acesta a fost executat în stil mafiot. Însă, polițiștii și procurorii strâng date despre afacerile sale și ale amantei, mai ales despre afacerile din domeniului transportului de mărfuri. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a ordonat chiar secretizarea anchetei.

Aurora Elena Ardelean, amanta omului de afaceri Ioan Crișan – cel care a murit în urma unei explozii a mașinii sale, ar putea să fie legătura dintre afacerile victimei și rețelele transfrontaliere de crimă organizată, așa cum a descoperit impact.ro. Experții în contrabanda cu țigări ne-au precizat că profitul la un transport ilegal un camion/TIR plin cu țigarete este de un milion de euro.

Singura ipoteză serioasă

Astfel, legăturile cu grupările implicate în traficul transfrontalier (de obicei cu țigări) pare să fie singura ipoteză credibilă pentru asasinatul cu bombă din 29 mai, atunci când a fost aruncat în aer automobilul omului de afaceri arădean Ioan Crișan.

Două surse implicate în verificările autorităților legate de acest asasinat au precizat pentru impact.ro că dacă era un alt motiv se găseau probe imediat. În plus, metoda atentatelor cu bombă este una caracteristică unor grupări interlope care au legături în est, în spațiul ex-sovietic. Cu toate acestea, o altă sursă implicată în anchetă de la Arad a precizat pentru impact.ro că nu se poate spune cu siguranță că este o relație între traficul de țigări, migranți sau orice altfel de produse de la graniță din vest cu moartea lui Ioan Crișan.

Însă, legăturile dintre Ioan Crișan și lumea interlopă se pot face prin intermediul amantei omului de afaceri – Aurora Elena Ardelean, consilier local în comuna Iratoșu din Arad.

Ioan Crișan, omul de afaceri arădean, care și-a pierdut viața în urma asasinatului cu bombă
Ioan Crișan, omul de afaceri arădean, care și-a pierdut viața în urma asasinatului cu bombă

Conexiunea cu grupările criminale de la graniță

Aceasta a fost până în 2020 controlor trafic la firma Translogistic SRL din Arad, așa cum reiese din declarația sa de avere. Acționarii din acte ai companiei sunt Margareta Gabriela Costa și Ovidiu Trusu (cei doi ar fi rude), conform informațiilor obținute cu ajutorul termene.ro.

Ovidiu Trusu (40 de ani) a făcut partea dintr-o rețea care făcea infracțiuni transfrontaliere. În 2016, Înalte Curte de Casație și Justiție (ICCJ) l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. El făcea parte dintr-o rețea de 24 de persoane care vindea în România utilaje agricole furate din Uniunea Europeană.

La numerele de telefon ale firmei Translogistic ne-a răspuns o voce feminină care ne-a închis imediat când a auzit că dorim să vorbim cu Ovidiu Trusu despre legătura sa Aurora Ardelean. Nici Aurora Ardelean nu a putut fi contactată pentru a ne preciza cum a ajuns să lucreze pentru persoane implicate în infracțiuni transfrontaliere.

Revenind la Ovidiu Trusu, acționarul firmei unde a lucrat amanta lui Crișan, în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara, acesta era acuzat că a „făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunii de furt calificat cu consecințe deosebit de grave din state ale Uniunii Europene”.

Reprezentanta firmei Translogistic cu care am reușit să comunicăm puțin, nu ne-a răspuns nici la mesajul în care întrebam dacă este vorba de una și aceeași persoană cu numele Ovidiu Trusu din ancheta DIICOT și cea care e acționar în firma care e specializată tot în trafic de marfă. Din datele de naștere, reiese că este vorba de aceeași persoană.

Gruparea din care făcea parte Ovidu Trusu acționa astfel, conform procurorilor:

„Membrii săi identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau depozitate de către proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracție, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverși tăinuitori și apoi valorificate pentru importante sume de bani”.

Ipoteza pontului, negată de anchetatori

Conexiunea dintre asasinarea lui Ioan Crișan și traficul de țigări a fost făcută prima dată de opinia publică și mass-media pentru simplu fapt că în săptămâna premergătoare crimei a fost prins un camion cu țigări de contrabandă în Arad.

„S-a vehiculat în presa varianta ca acest transport să fi fost descoperit la pontul dat de Crișan, dar acest lucru este fals. Nu spun că nu este vreo legătură între cele două evenimente, deși până acum nu s-au descoperit dovezi că ar fi, dar spun sigur că Ioan Crișan nu a făcut vreo sesizare care a dus la descoperirea acelui transport ilegal”, ne-a declarat o sursă din anchetă.

O altă sursă implicată în anchetă ne-a transmis clar că această ipoteză a pontului este doar „bârfă”.

Traficul de țigări și firmele de transport marfă

În presa din Arad a fost publicat mărturia unui apropiat al lui Crișan din care ar reieși că acesta nu se mai ocupa prea mult de afacerile de transport, ci mai mult de crescătoria piscicolă.

„Joi, cu două zile înainte, doi amici, foști colegi de clasă și ei, au trecut pe la el, pe la Iratoș. Nu știu exact pentru ce, poate să vorbească de banchet, poate doar așa la o cafea. Dar chiar au reținut cât era de liniștit, destins și calm. Le-a spus că, în sfârșit, a scăpat de datorii, nu mai are treabă, se poate ocupa în liniște de ce îi place mai mult. De pești, adică.”, precizează publicația specialarad.ro care publică mărturia unui amic de-al lui Crișan.

Plecând de la această explicație, o sursă judiciară ne-a explicat cum acționează grupările care transportă țigări de contrabandă.

„Traficanții controlează sau înființează multe firme de transport marfă, în special firme care să facă importuri din Est și exporturi în Vest. Ori înființează firme și acționarii sunt paravane, ori – metoda cea mai curată – cumpără la propriu firme de transport curate, care nu au avut vreodată probleme la vamă. Acționarii nu se schimbă, dar activitatea societății este controlată de altcineva. Apoi, ascund în aceste camioane țigările de contrabandă”, ne povestește acesta.

Expertul își continuă relatarea: „Vama face analize de risc. Vameșii văd firma x care de 10 ani face transporturi și nu a avut probleme, atunci analiza de risc iese că acel camion, TIR, nu trebuie controlat fizic, iar în punctele vamale rutiere nu sunt scanere. În schimb, dacă este o firmă nouă, cu acționari necunoscuți în domeniu, sunt șanse mari ca analiza de risc a Vămii să transmită lucrătorilor vamali să verifice fizic transportul.”

Conform acestuia, fiecare „camion cu țigări de contrabandă valorează un milion de euro”, asta dacă țigaretele ajung să fie vândute în România sau, mai ales, în vest. „Grupările de traficanți de țigări sunt cele mai agresive, pe toată frontiera cu Ucraina aceste grupări nu se sfiesc să atace la propriu dotările Poliței de Frontieră”, ne mai spune specialistul.

Ancheta asasinării lui Crișan, date la zi

În această săptămână, anchetatorii continuă să adune date Ardelean și familia sa. Reamintim că Ardelean, pe lângă relația sentimentală pe care o avea cu Crișan, era și contabila uneia dintre cele două firme ale afaceristului asasinat. Ea era director economic la societatea Crimatex, specializată în transporturi de marfă. Ioan Crișan mai avea și firma Primatex care avea ca obiect principal de activitate tot transportul de marfă.

Cine era Ioan Crisan, omul de afaceri mort dupa ce masina i-a explodat in Arad. Legaturile sale cu lumea politica
Masina ce a explodat in Arad

O sursă implicată în anchetă precizat pentru impact.ro faptul că ar fi indicii, care trebuie încă verificate, din care reiese că:

  • Aurora Ardelean ar fi aranjat cumva actele afacerilor lui Crișan pentru a se alege cu mai mulți bani.
  • Nu se știe dacă făcea acest lucru cu acordul omului de afaceri sau nu.
  • Crișan ar fi promis că va divorța de soție pentru a avea o relație în acte cu amanta sa.
  • Crișan nu era un om de afaceri care să evite riscul, acesta ar fi intrat în mai multe combinații pentru a face rost de bani.
  • Deși în prima declarație din august, aceasta nu avea conturi, iar veniturile sale anuale erau sub 5.000 de euro, la declarația de avere din decembrie 2020, Ardelean trece că are în conturi 12.000 de euro.
  • În plus, acordă un împrumut personal de 30.000 de euro, conform aceleiași declarații de avere.

Afacerile lui Crișan

Primatex SRL are ca obiect de activitate transportul de mărfuri, patru angajați și a avut în 2019 o cifră de afaceri de 3 milioane de lei și un profit de 506.000 de lei. În această societate, Crișan era asociat cu fiica sa, Laura Oana Bîlcea, fosta soție a deputatului PNL Ovidiu Sergiu Bîlcea.

Crimatex SRL are obiect de activitate principal tot transportul de mărfuri. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, 14 angajați și pierderi de 472.000 de lei.

Crişan a înființat prima crescătorie de somn african din România, în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu. În 2013, Crişan declara pentru Adevărul că are 22 de bazine, din care 15 erau pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 g la 15 kg. Ioan Crişan mai spune atunci că a făcut investiții și a modernizat și automatizat ferma.

Ioan Crişan (66 de ani) a murit pe 29 mai, după ce mașina în care se afla, o limuzină Mercedes, a explodat în parcarea unui supermarket din Arad, cel mai probabil bomba fiind declanșată prin telefon sau printr-o stație radio.

Urmăriți Impact.ro și pe