Asasinarea lui Ceaușescu, un plan extrem de bine pus la punct. N-o să credeți de câteva ori s-a încercat execuția lui. Abia acum s-a aflat tot adevărul

Stan Filon 30.09.2020, 13:04
Asasinarea lui Ceaușescu, un plan extrem de bine pus la punct. N-o să credeți de câteva ori s-a încercat execuția lui. Abia acum s-a aflat tot adevărul

Nicolae și Elena Ceaușescu erau obsedați de siguranța proprie, de care se ocupa fosta Securitate. Pe cât de atotștiutoare părea aceasta, se pare că a scăpat din vedere câteva evenimente care dacă s-ar fi materializat ar fi însemnat un sfârșit tragic pentru Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceușescu, ținta mai multor tentative de asasinare

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu era să moară de câteva ori. Prima dată, când era doar membru PMR, s-a prăbușit cu avionul în timp ce se îndrepta spre Uniunea Sovietică. A scăpat cu viață, însă nu la fel de norocos a fost Grigore Preoteasa, care a decedat împreună cu piloții aeronavei.

Pe lângă această situație, Nicolae Ceaușescu a fost la un pas să înfrunte moartea, după ce oamenii s-au săturat de el și au început să-i planifice asasinarea. O tentativă de asasinat la adresa dictatorului se pare că a avut loc în anul 1974.

Nicolae Ceușescu, tinta mai multor tentative de asasinare
Nicolae Ceușescu, tinta mai multor tentative de asasinare

Ambasada SUA din București a relatat despre o tentativă de asasinare a lui Nicolae Ceaușescu

Potrivit unor documente publicate de site-ul Wikileaks, ambasada SUA din București anunța Departamentul de Stat al SUA că ”ar fi existat un plan de asasinare a președintelui Nicolae Ceaușescu în timpul unei vizite în satul natal Scornicești, dar informațiile sunt vagi”. Puținele informații ar fi fost culese de la un student ugandez căsătorit cu o româncă, fără a se preciza modul în care au fost obținute.

În nota prezentată de ambasadă se precizează însă că atentatul la viața lui Nicolae Ceaușescu ar fi eșuat nu pentru că ar fi intrat pe fir Securitatea, ci din cauza slabei pregătiri a planului de asasinare pus la punct de atentatori, despre care nu se știa dacă mai sunt sau nu în viață.

O altă tentativă de asasinat ar fi fost pusă în plan în anul 1983, când Nicolae Ceaușescu urma să efectueze o „vizită de lucru” la un CAP din județul Giurgiu. De această dată, s-au implicat mai mulți intelectuali, dornici să scape România de Nicolae Ceușescu. Discuțiile despre asasinat au început cu doi ani înainte, în 1981, când s-a constituit grupul conspirativ de intelectualicondus de  un fost deținut politic, Raul Volcinschi. Ceilalți membri au fost Viorel Roventiu, Petre Năstase și Nicolae Scanciu. Au aflat că pe 17 septembrie 1983 Nicolae Ceaușescu urma să efectueze una dintre celebrele „vizite de lucru” la un CAP din județul Giurgiu și s-au hotărât ca acea vizită să fie ultima făcută de Nicolae Ceaușescu pe asceastă lume.

Comando de intelectuali pentru uciderea lui Ceaușescu

Deși au gândit planul ani la rând, cei patru au realizat că nu aveau cu ce să-l omoare pe dictator, așa că s-au decis să facă rost de arme. Cei patru intelectuali au spart în noaptea de 8 spre 9 septembrie postul de miliție din satul Osica de Sus, județul Olt, de unde au luat două pistoale-mitralieră Kalașnikov, 8 încărcătoare pline și încă 500 de cartușe.

Fapta lor a alertat Securitatea din toată țara și i-a pus în alertă pe ofițerii care au început să cotrobăie după armele furate. Printre primele decizii luate de autorități a fost anularea vizitei de lucru a dicatatorului. Securitatea a luat-o pe firul armelor și a descoperit tot planul intelectualilor.

Raul Volcinschi și Viorel Roventiu au fost condamnați la moarte, ceilalți doi, iar Petre Năstase și Nicolae Scanciu au fost condamnați la câte 20 de ani de închisoare.

S-a dorit și moartea Elenei Ceaușescu

Și Elena Ceușescu a fost la un pas de moarte, chiar în anul 1988, când un Mercedes negru a apărut de nicăieri, în zona Ambasaderi Rusiei și a intrat cu viteză mare chiar în zona unde se afla soția dictatorului. Norocul ei a fost că un maior aflat în dispozitivul de protecșie s-a interpus între Mercedes și portiera mașinii în care se afla Elena Ceaușescu. Cu toate acestea Elena Ceaușescu a fost accidentată.

”În ziua aceea neagră mă aflam în dispozitiv în spatele mașinii în care se afla Elena Ceaușescu. De la fosta ambasadă a Rusiei, unde acum e cea a Canadei, a apărut un Mercedes negru care s-a îndreptat cu viteză spre spatele mașinii oficiale. Eu m-am tras în apropierea portierei unde se afla Elena, iar Mercedesul m-a lovit din lateral și am fost strivit. Și Elena a fost lovită și a purtat o perioadă ghips. A fost scandal mare cu rușii, Ceaușescu nu i-a iubit niciodată, ei au ținut-o sus și tare că n-au niciun amestec, Mercedesul n-avea numere de înmatriculare, șoferul arestat a dispărut pur și simplu la un moment dat al anchetei și s-a mușamalizat totul”, își amintea Maiorul în rezervă Eugen Arsenie.

Cei doi dictatori au fost uciși în ziua de Crăciun 1998, în timpul Revoluției, în urma unui proces care ridică încă semne de întrebare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...