Aşa iau foc maşinile în mers. Cu ce greşesc şoferii, de fapt

Stan Filon 17.09.2021, 12:28
Aşa iau foc maşinile în mers. Cu ce greşesc şoferii, de fapt

Incendiile auto s-au înmulțit în ultima perioadă, iar specialiștii au analizat cauzele pentru care mașinile se aprind în trafic. Principala cauză care duce la aprinderea mașinilor rămâne scurt circuitul, însă șoferii pot da o ”mână de ajutor” imens la această pagubă materială serioasă, care se poate transforma într-o adevărată tragedie.

Aşa iau foc maşinile în trafic

Un incendiu a cuprins luni un autoturism într-un pasaj din centrul Craiovei, iar pompierii au intervenit de urgență, însă autoturismul a ars ca o torță. Vestea bună este că șoferul a ieșit la timp din autoturism, astfelcă nu s-au soldat pierderi de vieți omenești. Motivele care au dus la un asemenea eveniment sunt destul de multe.

”Aici putem discuta ca sursă de aprindere căldura degajată de corpuri incandescente și aici v-aș putea da exemplul convertoarelor catalitice, catalizatorului, prezente pe mașinile de generație actuală. Apoi apariția intempestivă a lichidelor combustibile în relaționare cu părțile calde, contactul cu părțile calde ale motorului, chiuloasa”, a declarat pentru digi24 Ioan Baș, expert tehnic judiciar în procese pirogene și incendii.

Asa iau foc masinile in trafic
Asa iau foc masinile in trafic

Șoferii pot da ”o mână de ajutor” pentru izbucnirea incendiului

Sorin Caba, șeful ISU Bihor spune că, în funcție de poziția de unde se inițiază incendiul și de materialele combustibile care sunt în mașină poate să dureze de la zeci de secunde, la câteva minute. ”Oricum un vehicul, odată aprins, arde foarte violent”.

Defecțiunile tehnice sunt principalele motive pentru care mașinile iau foc pur și simplu în trafic. Pe lângă acestea, o altă cauză a izbucnirii unui incendiu auto sunt modificările aduse de proprietarii mașiniilor, care pot suprasolicita întregul sistem electric.

”O instalație audio, de puteri mari, instalate și legate fără să fie consultat un specialist, apoi stații de emisie-recepție și vedem blocuri de lumini care creează un consum în plus”, a mai declarat Ioan Baș. Dar ce trebuie să facem dacă vedem că iese fum de sub capota mașinii? Ei bine, specialiștii spun că aceasta nu trebuie ridicată, deoarece aerul va face ca incendiul să se extindă rapid.

Șoferii pot fi despăgubiți, dacă mașina lor ia foc în trafic, dar sunt multe condiții. ”Există anumite excluderi pe polița CASCO, cum ar fi daunele provocate din culpa asiguratului, folosirea focului deschis în incinta unde este depozitat autovehiculul sau în mașină și modificările constructive aduse”, a declarat pentru sursa citată Daniela Costea, manager firmă de asigurări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...