Aşa faci corect un ou ochi. Regula simplă pe care mulţi nu o respectă

Ioana Bucur 14.04.2021, 09:41
Aşa faci corect un ou ochi. Regula simplă pe care mulţi nu o respectă

Cât de greu poate fi să faci un ou ochi corect? Dacă vrei să obții, la fiecare încercare, gălbenușuri perfect rotunde, ce nu își pierd culoarea, și albușuri cu margini aurii, crocante, trebuie să înveți următorul truc. Care este regula simplă, pe care mulți nu o respectă.

Aşa faci corect un ou ochi

Ce poate fi mai simplu decât să spargi un ou într-o tigaie și să-l lași la prăjit câteva minute? Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa, mai ales dacă vrei să îl prepari ca la carte, fără să îi distrugi gălbenușul sau să îl arzi. Tot ce trebuie să știi pentru a obține, de fiecare dată, rezultate demne de concursurile culinare, este o regulă simplă, dar pe care mulți nu o respectă.

„Rețeta” pe care trebuie să o urmezi, ca să faci corect un ou ochi, sună cam așa: se ia o tigaie de dimensiunii medii, în funcție de cantitatea preparată, ce se unge cu unt – ideal ar fi să se folosească una non-aderentă, în care nu se mai pune nimic. Se sparg ouăle, se setează focul la intensitate minimă și se lasă în jur de zece minute. În acest timp, se adaugă sare, piper sau alte condimente, după gust. Atenție, oul nu trebuie mișcat, astfel încât albușul să se poată coace încet, iar gălbenșul să rămână intact.

Folosirea tigăii sau vasului potrivit este primul pas pentru a obține preparatul perfect. Ca să faci corect un ou ochi, ai nevoie, neapărat, de o tigaie din fontă sau una ce are o suprafață de care nu se va lipi albușul. Înainte de a pune ouăle, tigaia se încinge la foc mediu. Dacă flacăra este prea puternică, atunci nu se vor prăji uniform, fundul se va arde, în timp ce partea superioară va rămâne crudă.

Aşa faci corect un ou ochi

Secretul unui ou fiert perfect

Cât timp se fierb ouăle, de fapt? Este întrebarea pe care și-o pun nu doar cei neinițiați în tainele bucătăriei. Moi, tari sau medii, rezultatul perfect este garantat de trucul folosit de cei mai tari bucătari din lume. Dintre cele trei variante de preparare, cea mai pretențioasă este chiar prima. Oul fiert moale ca la carte trebuie să rămână cu coaja întreagă, ce să se curețe cu ușurință, să aibă albușul ușor gelatinos, iar gălbenușul moale. Pe blogul său, Adi Hădean a dezvăluit trucul ce nu ar trebui să lipsească nu doar din arsenalul gospodinelor, ci și al începătorilor în arta bucătăriei.

Se acoperă cu un capac oala în care s-a pus un deget de apă și se lasă la fiert. Imediat după ce apa începe să clocotească, se reduce flacăra la intensitate medie și se pun ouăle cu grijă, folosind un clește sau o lingură. Se pune înapoi capacul și se fierb timp de șase minute, dacă vreți să obțineți un gălbenuș moale, sau opt minute, dacă îl preferați tare. După ce se scurg cele șase sau opt minute, se bagă imediat vasul sub un jet de apă rece, pentru un minut. „O să vedeți că se curăța foarte ușor, că albușul e complet fiert și că gălbenușul e moale”, a explicat bucătarul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...