Aruncarea gunoiului, digitalizată într-un oraș din România. Cum funcționează noile pubele

Anca Manolica 30.09.2022, 17:44
Aruncarea gunoiului, digitalizată într-un oraș din România. Cum funcționează noile pubele

Cluj Napoca dorește tot mai mult să se alinieze tot mai mult standardelor europene. Autoritățile vor monta aproape 300 de pubele inteligente supraterane, în care accesul se va face pe bază de cartelă. De asemenea, se are în plan construirea a două centre pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, la marginea orașului.

Pubele cu cartele în Cluj Napoca

Orașul condus de Emil Boc depune eforturi ca punctele de colectare a deșeurilor din gospodării să devină cât mai moderne și digitalizate. Potrivit City Managerului orașului, Gheorghe Șurubaru, municipiul va avea aproape 300 de pubele inteligente la care accesul se va face numai în baza unei cartele, de către clujenii din zonele respective. Aceste containere vor avea și cântar.

„Continuăm la nivelul municipiului, după cum probabil se vede în ultima vreme, să modernizăm punctele gospodărești, continuăm cu acele puncte gospodărești îngropate, automate, care până în acest moment sunt amplasate în oraș peste 200 de bucăți.

Vom continua până la 300 de bucăți. Printr-un contract nou vom mai amplasa în oraș acele puncte gospodărești supraterane, dar de data aceasta le vom amplasa cu acces cu cartelă, acces controlat, astfel încât doar cei care sunt arondați vor putea depozita acolo.”, a spus acesta, în cadrul unei emisiuni de radio.

Pubele cu cartele în Cluj Napoca
Pubele cu cartele în Cluj Napoca

Se vor construi și două centre pentru depozitarea deșeurilor voluminoase

De asemenea, autoritățile au în plan construirea a două centre pentru depozitarea deșeurilor voluminoase, la marginea orașului. Șurubaru a afirmat că în aceste două centre clujenii vor putea duce deșeurile voluminoase, precum mobilier și gunoaie din construcții, la marginea orașului. Totul se va putea face în mod gratuit.

„Una dintre locații va fi lângă rampa de depozitare a RADP-ului, cea mică, iar cea mare (unde vom amplasa inclusiv concasoare, tocătoare, stații de sortare, etc) va fi tot în zona rampei, dar în partea de nord a rampei de deșeuri. Acestea sunt pe fonduri europene. Până în anul 2026 avem obligația ca toate să fie funcționale la cheie”, a mai spus City Managerul, conform monitoruldecluj.ro.

Acest sistem de colectare inteligentă a deșeurilor a fost instalat și în Alba Iulia. Este vorba despre 380 de module individuale care pot fi deschis doar cu o cartelă ce a fost primită de către fiecare familie de la asociația de proprietari. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 2.200.000 de lei, fără TVA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...