Artă demnă de Cartea Recordurilor la Constanța. Prima pictură murală de pe Litoral care purifică aerul, ce măsoară aproape 2000 mp

Ioana Constantin 03.09.2021, 17:15

La Constanța a fost inaugurată prima pictură murală care purifică aerul, de pe Litoral. Lucrarea se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.ooo de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de aceleași dimensiuni. La fiecare 12 ore, îndepărtează poluanții emiși de aproximativ 5o de automobile pe benzina euro 6.

Prima pictură murală de pe Litoral care purifică aerul

Lucrarea este unică, inclusiv la nivel mondial, iar realizatorii vor încerca să o inscrie în Guiness book. A fost făcută cu vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

Realizată pe o suprafață de 2.000 de mp, pe zidul plajei Reyna din Constanța, lucrarea de artă murală “Reflexii marine – Fața nevăzută a poluării” transmite un mesaj cu puternic impact vizual asupra problemei poluării apelor cu deșeuri și asupra impactului acestora asupra ecosistemelor acvatice.

Realizată de artistul constănțean Alex Baciu, în cadrul programului “Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța pictura transformă zidul gri care înconjura plaja, într-o operă de artă, unică la nivel mondial, care are capacitatea de a filtra aerului asemenea unei păduri de 80 copaci maturi.

Prima pictura murala de pe Litoral care purifica aerul
Prima pictura murala de pe Litoral care purifica aerul

A fost o experiență unică din punct de vedere al acestei vopsele care purifică aerul, plus timpul de organizare. Aproape o lună. Foarte scurt pentru o așa dimensiune, consider că fost totul la limită. A fost greu. Vopseaua are o proprietate specială, se uscucă repede și trebuie să lucrezi iîn paralel cu ea, a spus Alex Baciu, pictor.

Observăm o nouă formă de protecție a mediului, prin artă. Dincolo de simbolistica picturii vorbim de o vopsea ecologiă, nu doar prietenoasă cu mediul, ci și un agent activ de îmbunătațire a calității aerului, fiind echivalentul a 80 de copaci plantați, a spus și Andrei Corlan, secretar de stat Garda Națională de Mediu.

Pictura are proprietatea de a îndepărta 38,5 grame de poluanți la fiecare 12 ore, cantitate corespunzătoare a aproximativ 5o de automobile pe benzină euro 6. Vopseaua picturii creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate.

Pictura de pe plaja Constanței este și foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinându-le să se desprindă.

Anul acesta ne-am propus ceva spectaculos, cea mai mare pictura murală care purifică aerul. Aceasta are 2000 de metri pătrați, iar cea mai mare era de 1800. Avem și un mesaj pentru planeta, să fim mai responsabili cu natura. Dacă nu acționăm, nu vom mai avea ce salva, a declarat Andrei Cosuleanu, activist de mediu.

Evenimentul de lansare a fost urmat de o activitate dedicată iubitorilor de sporturi nautice, care au putut practica gratuit sporturi, precum caiacul și au vaslit pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței protejării apelor din România.

Urmăriți Impact.ro și pe