Armele pe care România dă 10 miliarde de dolari. A început deja să le cumpere, vor ajunge în țară

Badea Violeta 22.03.2023, 21:58
Armele pe care România dă 10 miliarde de dolari. A început deja să le cumpere, vor ajunge în țară

În perioada următoare, România se va echipa cu noi arme performante. Toate acestea vor costa nu mai puțin de 10 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Află mai multe detalii din rândurile de mai jos!

România cumpără arme de 10 miliarde de dolari

Ministerul Apărării Naționale (MApN) are de gând să achiziționeze sisteme de arme SHORAD – VSHORAD, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile – MLI și sisteme obuzier calibru 155 mm. A fost deja cerut acceptul Parlamentului.

„Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

Citește și Unica șansă ca Ucraina să poată câștiga lupta cu armata Rusiei. Fost comandant NATO: „Trebuie să se întâmple în câteva luni!

Armata Romana se innoieste
Armata Romana se innoieste

Ce arme va cumpăra MApN?

MApN vrea să cumpere următoarele programe de înzestrare:

  • Programul de înzestrare „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”

Se dorește achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

  • Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”

Se dorește achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

În total, programul ar valora 2.995 milioane euro. Pentru etapa a II-a se urmărește cumpărarea a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. 450 milioane euro este valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă.

  • Programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion”

Se dorește achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Programul ar costa în jur de 1.923 milioane dolari.

  • Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM”

Se dorește achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Achiziția ar costa în jur de 372 milioane dolari.

  • Programul de înzestrare „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”

Se dorește achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Costul acestui program este estimat la 239 milioane dolari, potrivit adevărul.ro.

Citește și Protest organizat vineri de sindicaliştii din poliţie, penitenciare şi armată. Solicită deblocarea salariilor şi eliminarea discriminărilor cu privire la pensiile militare de stat!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...