Armele de care România nu mai are nevoie. Sunt vechi de 60 de ani, cu ce vor fi schimbate

Ana Anitoiu 13.01.2022, 10:03
Armele de care România nu mai are nevoie. Sunt vechi de 60 de ani, cu ce vor fi schimbate

Armele de care România nu mai are nevoie sunt vechi de 60 de ani. Vor ieși din dotarea Armatei Române începând cu anul 2024, în contextul în care deja nu se mai găsesc piese pentru ele. O parte dintre acestea vor fi casate, iar câteva vor fi păstrate pentru diferite exerciţii militare interne. Iată cu ce vor fi schimbate.

La ce arme va renunța România

Timp de șase decenii, spațiul aerian al României a fost apărat cu bătrânele avioane de luptă Mig 21 Lancer, dar vremea lor se apropie de apus. Armata Română va renunța la cele mai multe dintre ele din anul 2024, păstrând câteva pentru exerciții interne ale militarilor. Celelalte vor fi casate.

Mig21 este un avion de luptă de generaţia a treia, cu un singur motor. Acesta poate să zboare la un plafon de peste 18 mii de metri şi are capacităţi de luptă aer-aer şi aer-sol. Aeronava este dotată cu un tun de 23 de milimetri, bombe şi locuri pentru două rachete.

Armele de care Romania nu mai are nevoie. Cu ce vor fi schimbate
Mig 21 Lancer

Motivul pentru care România va renunța la aceste arme

Inițial, România a cumpărat peste 400 de avioane de luptă Mig 21. După anii 1990, aeronavele au fost modernizate și s-a ajuns la varianta Mig21 Lancer. Aceste arme ale României își fac și în prezent treaba, dar tehnologia le-a depășit, iar piloții au nevoie de unele mai moderne.

Astfel, printre motivele din cauza cărora Armata Română va renunța, începând din anul 2024, la aceste avioane de luptă, se numără faptul că aeronavele nu mai au resursă de zbor, piesele pentru ele deja nu se mai pot găsi, iar costul unei ore de zbor este prea mare – de aproximativ 8 mii de euro.

Cu ce vor fi înlocuite armele la care va renunța România

După ce vor ieși din dotarea Armatei Române începând cu anul 2024, avioanele de luptă Mig 21 Lancer vor fi înlocuite inițial cu cel puţin trei escadrile de F16. Aceste arme necesare României vor trebui să fie operaționale în termen de doi ani.

Până în prezent, România a adunat 17 avioane de luptă F16, pe care le-a cumpărat din Portugalia, iar alte 32 de astfel de aeronave au fost achiziționate din Norvegia.

„România intenţionează să îşi realizeze o capacitate de apărare aeriană, începând cu 2030, cu avioane de generaţia a cincea. Până atunci, această capacitate de apărare de tranziţie va fi asigurată de F-16 avion multirol de generaţia a patra. Escadrila a doua şi a treia sunt în curs de analiză, foarte probabil se va ajunge la nişte decizii în perioada imediat următoare”, spunea anul trecut generalul-maior Viorel Pană, şeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

În mai puțin de nouă ani, după ce se va renunța la armele de care România nu mai are nevoie, piloții miliari români vor putea pilota avioane de luptă moderne și sofisticate, precum modelul F-35 Lightning II, ce a fost proiectat şi construit de o echipă de specialişti din industria aerospaţială condusă de compania Lockheed Martin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...