Armata unui stat european se consolidează. Număr record de înrolări de când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat

Ionuț Vieru 29.01.2023, 08:08
Armata unui stat european se consolidează. Număr record de înrolări de când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat

A trecut aproape un an de când a început războiului în Ucraina, după ce a fost atacată de Rusia. Europa se pregătește pentru orice scenariu, iar armata unu stat european de la granițele Ucrainei a întâlnit un număr record de înrolări.

Înrolări record în armata Poloniei

În Polonia s-a înregistrat un număr record de înrolări în armată după invazia Rusiei asupra Ucrainei, a informat sâmbătă dpa. Prin urmare, armata poloneză a recrutat doar anul trecut 13.743 de noi soldați, a anunțat Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, la Lublin, spunând că este „un record de la abolirea conscripției.”

Serviciul militar obligatoriu din Polonia a fost suspendat în anul 2008, după ce a avut loc ultima conscripție. În momentul de față, forțele militare ale Poloniei număra în serviciul său de apărare circa 165.000 de bărbați și femei, iar 36.000 dintre aceștia sunt voluntari de unități de securitate națională.

De asemenea, armata Poloniei ar urma să-și majoreze investițiile în apărare. Este vorba despre o majorare de până la 250.000 de soldați profesioniști și alți 50.000 de voluntari ai unităților de securitate națională.

Pentru a atrage cât mai mulți cetățeni în forțele sale militare, Polonia a introdus serviciul militar de bază voluntar și cursuri de pregătire militară de o zi la nivel național.

Citește și: Adrian Năstase, despre planurile lui Putin în Ucraina. Când a declarat război, de fapt, liderul rus

Recrutări record în armata Poloniei
Recrutări record în armata Poloniei

Polonia și-a schimbat strategia de apărare din cauza masacrului de la Bucea

Invazia provocată de către Rusia a Ucrainei a modificat situația de securitate atât în Polonia, cât și în cadrul altor state europene. Declarațiile au fost făcut de către Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării.

„Varșovia și-a schimbat planul operațional de apărare al țării în cazul unei invazii dinspre est. Acum, armata poloneză intenționează să-și mențină pozițiile de apărare la granița cu Rusia și Belarus, și nu în interiorul țării, așa cum se presupunea anterior”, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-un interviu acordat I.pl.

Mai mult de atât, ministrul adjunct al apărării naționale al Poloniei, Wojciech Skurkiewicz, a anunțat o schimbare a apărării poloneze, care prevede o linie de apărare pe râul Vistula.

Citește și: Armata cheamă voluntari să se înroleze. Recrutările încep de luna aceasta, ce condiții au impus autoritățile

Noua strategie de apărare a Poloniei necesită implementarea unei noi Divizii Mecanizată  care va acoperi zona dintre alte două divizii care apără acum Polonia de la est, adică diviziile 16 și 18.

„Renunțăm la doctrina care este în vigoare de mulți ani. La acea vreme, se presupunea că apărarea Poloniei va începe doar pe linia Vistulei și că vom preda partea de est a țării fără luptă”, a spus ministrul apărării.

Potrivit lui Blaszczak, experiența invaziei rusești a Ucrainei, în special masacrul de la Bucea, i-a forțat pe polonezi să abandoneze vechea doctrină. Autoritățile poloneze intenționează să prevină reapariția unor tragedii similare pe teritoriul lor.

„Ne asumăm o luptă pentru fiecare bucățică de Polonie. Prin urmare, trebuie să fim puternici și foarte puternici mai ales în estul țării noastre, pentru că aici se află linia principală a securității și independenței noastre”, a spus ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe