Armata rusă caută soldați contractuali. Se oferă aproape 3.000 de dolari. Cum se face recrutarea

Mihnea Tălău 19.09.2022, 08:51
Armata rusă caută soldați contractuali. Se oferă aproape 3.000 de dolari. Cum se face recrutarea

Armata rusă, care caută soldați contractuali pentru o „operațiune militară specială” în Ucraina, folosește camioane mobile pentru a recruta voluntari și oferă 2.700 de dolari pe lună ca stimulent. Astfel, în orașul rus Rostov, soldați în camuflaj și măști negre își expun armele și se oferă să recruteze.

„Serviciul militar cu contract – o adevărată alegere a omului”

O unitate de forțe speciale a parcat sâmbătă un astfel de camion într-un parc central din orașul Rostov, în sudul Rusiei, și a îndepărtat părțile laterale pentru a dezvălui un birou mobil, transmite Reuters.

Soldați îmbrăcați în camuflaj și cu măști negre au arătat trecătorilor interesați armele și au împărțit broșuri colorate intitulate „Serviciul militar cu contract – o adevărată alegere a omului”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu dezvăluie numărul victimelor militare, pe care agențiile de informații occidentale le estimează de ambele părți la câteva zeci de mii.

Moscova nu și-a actualizat bilanțul oficial al morților din 25 martie, când a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 răniți. Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu a existat nicio discuție privind o mobilizare națională pentru a-și întări forțele.

Dar procesul de recrutare arată că Moscova are nevoie de mai mulți oameni. Ofițerul responsabil de camionul din Rostov a declarat că rușii și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu cel puțin studii medii, vor fi eligibili.

„Cetățenii cu spirit patriotic aleg să semneze un contract de trei sau șase luni pentru a participa la o operațiune specială”, a declarat maiorul Serghei Ardașev, promițând tuturor să se pregătească.

Containerul misterios al rusilor, gasit de soldatii ucraineni langa Kiev

Salariul minim lunar de trei ori mai mare decât media națională

Salariul minim lunar este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), adică de aproape trei ori mai mare decât media națională.

Unul dintre potențialii recruți a fost muzicianul Victor Yakunin, care a declarat că a fost întotdeauna atras de ideea serviciului militar și că acum aduna documentele necesare.

„Mi-ar plăcea să servesc în Forțele Aeropurtate”, a spus el. „Părinții mei m-au educat din copilărie să iubesc patria, să protejez lumea rusă. Cred că puterea este cu noi”.

În camion, Iakunin s-a așezat la masă cu Ardashev, care i-a spus că următorul pas va fi un examen mental. Dacă îl va trece, va urma un test fizic de viteză, forță și rezistență.

Dacă totul mergea bine, Iakunin „urma să meargă la armată, să se înroleze într-o anumită unitate, și din acel moment începeai serviciul militar”.

Afară, tinerii, unii cu familiile lor, au vizionat o expoziție temporară care prezenta imagini ale eroilor oficiali ai conflictului, alături de un panou mare pe care scria „Tradiția victoriei”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...