Armata Română face angajări masive. Care sunt banii pe care îi poți încasa

Nicu Stan 18.06.2021, 08:37
Armata Română face angajări masive. Care sunt banii pe care îi poți încasa

Armata Română face angajări masive. Care sunt banii pe care îi poți încasa dacă te faci soldat profesionist, vezi în articolul de mai jos.

MAPN face angajări. Până când se fac înscrierile și ce salarii sunt oferite

Armata Română face angajări masive. Care sunt banii pe care îi poți încasa ca militar profosionist. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) îi informează pe cei care vor să opteze pentru o carieră militară că numai până pe 25 iunie mai pot susţine probele psihologice si fizice de selecţie pentru funcţiile de soldat gradat profesionist vacantate de Armata Română în 2021.

Conform MApN, sunt disponibile 1.516 locuri, dintre care 32 pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în 28 de judeţe şi în Capitală. După ce trec de aceste probe de selecţie, candidaţii declaraţi ”Admis” vor urma să facă examinarea medicală, până la data de 30 iunie.

Ce salarii se ofera militarilor profesionisti
Ce salarii se ofera militarilor profesionisti

Forţele pentru Operaţii Speciale, examinare medicală specifică

După examinarea medicală, cei care vor să ajungă în unităţile FOS vor fi obligaţi să treacă, în perioada 5-16 iulie, printr-o examinarea medicală specifică la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială ”General doctor aviator Victor Anastasiu” din Capitală sau Centrul de Medicină Navală din Constanţa, în funcţie de specialitatea pe care o aleg, FOS aeriene sau navale.

Într-un final, cei care vor trece de toate aceste teste vor putea finaliza întocmirea dosarelor de candidat până pe data de 23 iulie.

Cum se face repartizarea și ce salarii se dau

Candidaţii acceptaţi nu susţin concurs de admitere, dar vor fi repartizaţi de către calculator, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale şi administrative, în urma opţiunilor exprimate la recrutare.

Soldele militarilor gradaţi profesionişti variază în funcţie de postul pe care îl ocupă. În acest fel, un soldat va primi un salariu de 2.770 de lei, un fruntaş va primi 2.802 lei, iar un caporal, în funcţie de clasă, 2.835 de lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I). Potrivit legii, la aceste sume se adaugă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, dar şi valoarea financiară anuală a normelor de echipare.

Ce benefii au soldații care pleacă în misiuni în străinătate

De asemenea, militarii gradaţi primesc din partea MApN o compensaţie lunară pentru achitarea chiriei în valoare de maxim 50% din solda lunară. În plus, cei care primesc o astfel de compensaţie lunară pentru chirie o pot folosi pentru plata în rate a unei case.

Militarii gradaţi profesionişti pot fi selectaţi pentru misiuni externe și în acest caz la salariu se adaugă unele diurne care au o valoare importantă. Militarii care participă la misiunile şi operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, au diurnă în valută de 120 de euro pe zi. De asemenea, personalul participant la misiunile şi operaţiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi. Și într-un caz și în celălalt, pe parcursul perioadelor misiunilor, militarii gradaţi profesionişi vor primi salariul în lei dublat.

Urmăriți Impact.ro și pe