Armata chineză continuă să uimească lumea. Ce sunt capabili să facă acum

Cristian Cojocaru 30.11.2020, 10:09
Armata chineză continuă să uimească lumea. Ce sunt capabili să facă acum

China continuă să se apropie tot mai mult de denumirea ca ”cea mai puternică țară din lume”. Dacă din punct de vedere economic, este la același nivel cu SUA, se pare că și tehnologia militară este în continuă dezvoltare. Armata chineză continuă să uimească lumea cu ultima dotare din aviație.

Armata chineză continuă să uimească lumea

China suprinde tot mai mult mapamondul cu tehnologiile implementate. Astfel, aceasta a adus îmbunătățiri și în cadrul aviației militare. Armata chineză continuă să uimească lumea.  Aceștia au adăugat la dotările aviației militare bombardierul invizibil Xian H-20. Avionul va permite Chinei să-și extindă raza de atac cu mult peste granițele sale. Poate viza bazele SUA de la o mare distanță, potrivit britanicilor de la Royal United Services Institute.

Capacitatea de lovire a armatei chineze ajunge astfel la nivelul intercontinental. Cu ajutorul bombardierului subsonic cu tehnologie ”stealth”, Xian H-20, China va avea o capacitate reala de proiecție a puterii intercontinentale. În momentul de față, atât forțele aeriene cât și marina Chinei, sunt configurate ca forțe regionale pentru conflict în primul lanț insular. Lanțul insular constă în mai multe arhipelaguri din Pacific care se întind de la Insulele Kurile până în zona Filipinelor și a Japoniei. Forțele armate din aer și de pe mare au capacități de neutralizare sau chiar eliminare a bazei SUA din Guam.

Xian H-20, care va fi înarmat cu rachete nucleare şi convenţionale care pot fi lansate de la o distanţă sigură. Armata Chinei au anunţat anterior finalizarea proiectului H-20 în 2016. De la acest termen, bombardierul subsonic ar putea fi gata în aproximativ cinci ani. Sarcina utilă a avionului ar fi de 45 de tone care include și arme nucleare, avion care poate trage patru rachete de croazieră invizibile sau hipersonice. Autonomia bombardierului ar fi de 8.500 de kilometri, acest lucru aducând baza Guam a SUA în raza de acțiune a avionului invizibil.

Autonomia bombardierului este incredibilă 
Autonomia bombardierului este incredibilă

Autonomia bombardierului este incredibilă

Deși potrivit rapoartelor SUA, autonomia acestuia ar fi de 8.500 km, se pare că, alți analiști estimează autonomia la peste 12.000 km. Aceste analize aduc în bătaia razei de acțiune a bombardierului și Insulele Hawaii. Avionul are mai mult proprietăți invizibile decât de vânătoare. Xian H-20, este capabil a ajunge pe teritoriul SUA, fiind conceput pentru a face parte din triada nucleară a Chinei.

„Dar configuraţia sa de aripă zburătoare înseamnă că nu va putea efectua lupte aeriene, aşa că invizibilitatea este atuul său”, a spus Song Zhongping.

Capacitatea de bază a H-20 este de a trece nedetectat de radare, ”camioanele cu bombe” zburătoare fiind înlocuite de avioane de luptă nedetectabile, agile și cu o mare autonomie. Sistemele de apărare aeriană au evoluat și ele, potrivit Zhang Zhaozhong de la Universitatea Națională de Apărare a Armatei Chineze.

„Bombardierele strategice americane şi ruse de nouă generaţie au demonstrat eficienţa invizibilităţii […]. Bombardierul strategic de nouă generaţie a Chinei va folosi tehnologia stealth, probabil similar cu cel al SUA B-21 ”, suţine specialistul chinez, potrivit adevarul.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe