Arma secretă a SUA care lasă în urmă Rusia. Tehnologia va face valuri la Kremlin

Andra Daoud 06.04.2022, 08:55
Arma secretă a SUA care lasă în urmă Rusia. Tehnologia va face valuri la Kremlin

În timp ce Rusia anunța că a folosit o rechetă hipersonică în războiul din Ucraina și că a distrus un depozit de armament cu ajutorul ei, SUA testau cu succes un nou tip de rachetă. Testele au avut loc în luna martie, înainte de vizita președintelui Biden în Europa, însă informația nu a fost făcută publică la momentul respectiv, pentru a nu amplifica tensiunile cu Rusia.

Arma secretă a SUA care lasă în urmă Rusia

Statele Unite au testat o rachetă hipersonică în luna martie, chiar înainte de turneul președintelui prin Europa, potrivit unui oficial din sistemul de apărare. Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) ar fi fost lnsată de pe un bombardier B-52, în largul coastei de vest, transmite CNN. Tehnologia de lansare a fost compusă dintr-un motor care a accelerat racheta la viteză mare și un al doilea motor care a propulsat-o la viteze hipersonice.

Potrivit oficialului, care a fost destul de rezervat în a oferi detalii despre testarea rachetei, aceasta a zburat la peste 18.000 de metri altitudine, pe o distanță de peste 480 de kilometri. Americanii au testat racheta la scurt timp după ce Rusia a susținut că a lansat propria rachetă hipersonică în timpul invaziei din Ucraina și că aceasta a lovit un depozit de muniție din vestul țării.

Diferența dintre racheta rușilor și cea a americanilor este că prima este o rachetă balistică Iskander, cu rază scurtă de acțiune, lansată aerian, în timp ce testul din SUA a folosit o tehnologie mai avansată, un motor cu propulsie de aer. Racheta americanilor nu are focos, ci se bazează pe energia sa cinetică pentru a doborî ținta.

Arma secretă a SUA care lasă în urmă Rusia. Tehnologia va face valuri la Kremlin
Hypersonic Air-breathing Weapon Concept

Ce sunt rachetele hipersonice

Moscova susține că a investit în rachete hipersonice care zboară la viteze Mach 10 sau 12.000 km/h și că, atunci când sunt manevrate corect, acestea sunt foarte greu sau chiar imposibil de interceptat. Potrivit oficialilor ruși, racheta Kinjal (care a fost folosită în războiul din Ucraina) ar fi capabilă să atingă ținte aflate la o distanță de 2.000 km.

Testată pentru prima dată în 2018, racheta și-a atins toate țintele în timpul exercițiilor, susține ministrul rus al Apărării. Arma își poate schimba traiectoria oricând pe parcursul zborului.

Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Există însă voci în rândul experților militari occidentali care susțin că Rusia ar exagera capacitățile rachetelor aer-sol pe care le deține. Alți experți sunt de părere că rachetele hipersonice ar constitui mai degrabă un avantaj psihologic decât unul strategic pentru Rusia în acest moment.

Urmăriți Impact.ro și pe