Arma pe care Rusia o testează în acest moment în Siria. Ar putea schimba complet modul în care se duce războiul

Cristian Cojocaru 02.05.2021, 22:42
Arma pe care Rusia o testează în acest moment în Siria. Ar putea schimba complet modul în care se duce războiul

Chiar dacă deține o impresionantă putere armată, Rusia testează arma viitorului, în încercarea de a umple golul tehnologic care o ține la distanță de Statele Unite, China, Turcia și Israel. Arma a fost testată în condiții de luptă anul trecut.

Rusia testează arma viitorului

În încercarea de a se ralia la tehnologia militară a celorlalte superputeri armate ale lumii, Rusia testează o nou armă în domeniul sistemelor aeriene autonome. Astfel, armata rusă a folosit zeci de drone ”kamikaze”, Lancet-3 în scopul de a ataca Siria, după cum a afirmat o sursă din cadrul militar-industrial pentru Ria Novosti.

„Anul trecut, pentru testarea în condiţii de luptă, un lot experimental de muniţie Lancet a fost predat grupului de forţă rus din Siria. Aceste drone au efectuat deja câteva zeci de atacuri de înaltă precizie asupra teroriştilor, fiind demonstrată eficienţa elevată a noului complex”, a declarat sursa.

Acesta a mai afirmat că această armă este în continuare în faza de testare, adăugând că alte drone de acest tip, au mai fost utilizate în Siria în anul 2019. Câmpul de luptă deține mai mulți factori care ar putea pune în pericol dronele, astfel că trebuie luate în calcul procedee de proiectare, testare și verificare.

Principalul producător de sisteme fără pilot, Zala Aero Group, a fost recent achiziționată de compania militară Kalașnikov, devenind un puternic jucător în industria armamentului. Drona Kub a fost lansată în anul 2019, și are o anvergură a aripilor de 120 de centimetri și poate fi încărcată cu trei kilograme. Drona Kub este dotată și cu senzori, iar ținta poate fi atinsă cu ajutorul introducerii manuale a coordonatelor.

Roiul de drone ”kamikaze” este prevazut a face parte din armamentul Rusiei in viitorul apropiat
Roiul de drone ”kamikaze” este prevazut a face parte din armamentul Rusiei in viitorul apropiat

Cum va fi utilizat roiul de drone ”kamikaze”

Noutatea constă în formarea unui concept operațional diferit de cel al atacului obiectivelor. Astfel, drona Lancet 3 produsă de Zala Kubs, intră în scenă, având o greutate maximă la decolare de 12 kilograme, iar aripile au o formă cruciformă. Acest tip de dronă este lansată dintr-o catapultă, iar aterizarea nu face parte din ”meniul” acesteia, pentru că este prevăzută să se autodistrugă în momentul impactului cu ținta.

Viteza acestei drone este de 110 km/h, iar în momentul în care este indicată o țintă, Lancet 3 poate atinge viteza de 300 km/h, cu o rază de acțiune de 40 de kilometri. Astfel, aceasta este o dronă kamikaze care urmează a fi utilizată într-un număr mai mare de exemplare, urmând conceptul de ”muniții flotante”.

Astfel, dronele Lancet 3 patrulează spațiul aerian până în momentul în care în calea lor apare o dronă inamică, atacând-o. Tactica a mai fost folosită recent în conflictul Nagorno-Karabah, unde dronele azere au reușit să lovească artileria armeană. Autoritățile de la Moscova au fost puternic impresionate de acea întâmplare, astfel că programul anti-UAV, ia amploare, folosind drone de tip ”kamikaze”.

Urmăriți Impact.ro și pe