Arma invizibilă cu care SUA își demonstrează forța militară. Noul bombardier nuclear „Raider” e capabil să zboare fără echipaj și atinge orice țintă din lume

Ana Anitoiu 03.12.2022, 16:16
Arma invizibilă cu care SUA își demonstrează forța militară. Noul bombardier nuclear „Raider” e capabil să zboare fără echipaj și atinge orice țintă din lume

Statele Unite ale Americii își demonstrează forța militară cu o armă invizibilă. Noul bombardier nuclear B-21 „Raider”, capabil să zboare fără echipaj și atinge orice țintă din lume, a fost prezentat, vineri seară, în premieră, de compania americană Northrop Grumman.

Bombardierul nuclear B-21 „Raider”, armă „invizibilă”

Bombardierul nuclear B-21 „Raider” este considerat o armă „invizibilă” deoarece nu poate fi detectat pe radar. Acesta are o rază de zbor nelimitată, deoarece poate fi realimentat în timpul zborului, și poate transporta și lansa atât arme convenționale, cât și nucleare.

Avionul urmează să înlocuiască bombardierele strategice B-1 și B-2 aflate în prezent în dotarea aviației Statelor Unite ale Americii. Acesta este alcătuit dintr-un tip nou de material, ce are proprietăți radar-absorbante și care necesită mai puține ore de mentenanță, ceea ce duce la scăderea costurilor de operare și reduce uzura.

„B-21 va constitui coloana vertebrală a viitoarei noastre forţe de bombardament. Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale, el va putea pătrunde în mediile cele mai dificile şi va fi capabil să atingă orice ţintă din lume”, a declarat Ann Stefanek, purtător de cuvânt al aviației americane.

Arma invizibila cu care SUA isi demonstreaza forta militara. Noul bombardier nuclear Raider e capabil sa zboare fara echipaj si atinge orice tinta din lume
Bombardierul nuclear B-21 „Raider”

Cât costă arma „invizibilă”

Un singur aparat B-21 „Raider” va avea prețul de 750 de milioane de dolari. Șase astfel de avioane de luptă se află în diferite stadii de finalizare pe linia de producție. Primul B-21 are programat primul zbor la jumătatea anului 2023.

Armata SUA vrea să aibă în dotare cel puțin 100 de bombardiere B-21 ce pot opera fără echipaj uman, pot efectua lovituri nucleare cu rază lungă de acțiune și pot folosi și armament clasic.

Compania Northrop Grumman care fabrică această armă „invizibilă” a transmis că folosește noi tehnici și materiale nedivulgate publicului, în contextul în care tehnologia „stealth”, ce permite minimizarea detectării unui aparat de către radare, datorită formei avionului şi a materialelor din care este construit, există de zeci de ani.

Supranumele „Raider” este inspirat dintr-un raid ce a fost făcut de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în anul 1942. Aceasta a fost prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-Al Doilea Război Mondial, în urma atacului aviaţiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, în Hawaii, ce avusese loc cu un an mai devreme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...