Arhitecții cer demisia ministrului Culturii după ce a schimbat directorul Institutului Național al Patrimoniului

Gabriela del Pupo 18.02.2022, 15:41
Arhitecții cer demisia ministrului Culturii după ce a schimbat directorul Institutului Național al Patrimoniului

Peste 300 de oameni de cultură îl acuză pe ministrul Culturii că ar fi îndepărtat un director care a reușit să facă reformă în Institutul Național al Patrimoniului. Arhitecți și specialiști în patrimoniu au înaintat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis dar și ministrului Culturii, prin care cer ca activitatea fostului director, Ștefan Bâlici, să fie reevaluată de o comisie independentă.

„Suntem stupefiaţi de înlocuirea din funcţie a domnului arhitect Ştefan Bâlici”

Mai multe ONG-uri și reprezentanți ai asociațiilor de arhitecți au reacționat după demiterea din funcție a directorului Institutului Național al Patrimoniului. Aceștia cer o comisie de evaluare independentă și repunerea în funcție a fostului director până la organizarea unui concurs.

„Suntem stupefiaţi de înlocuirea din funcţie a domnului arhitect Ştefan Bâlici de la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului, un profesionist dedicat care a susţinut întotdeauna proiectele dificile, a construit neîncetat instrumente, programe şi strategii prin care susţinerea patrimoniului să devină accesibilă în cercuri cât mai largi. Sub conducerea lui Ştefan Bâlici, INP a devenit o instituţie a statului transparentă, dinamică, modernă. Pro Patrimonio se raliază tuturor vocilor din domeniu ce susţin păstrarea în funcţie a domnului Ştefan Bâlici şi demisia ministrului culturii, Lucian Romaşcanu. Instituţiile statului nu vor funcţiona niciodată în slujba interesului public câtă vreme vor fi conduse de oameni fără competenţe profesionale relevante în domeniile pe care le conduc”, a scris Pro Patrimonio.

„Repunerea în funcție a d-lui Ștefan Bâlici până la analizarea modului în care acesta a fost evaluat la final de mandat”

Peste 300 de specialiști au înaintat o scrisoare deschisă președintelui și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, prin care cer mai multă transparență în luarea deciziilor de numire și revocare din funcții de conducere. Specialiștii susțin că primul mandat al lui Ștefan Bâlici (2016-2021) a fost ”marcat de o puternică reformă a INP” . În cazul în care fostul director nu va fi reales oamenii de cultură și arhitecții cer organizarea unui concurs pentru acest post.

Redăm mai jos cererile din scrisoare:

„1. Analizarea modului în care a fost realizată evaluarea la final de mandat a domnului Bâlici. Ce i s-a reproșat, erau aceste reproșuri justificate? Cine a format comisia și dacă membrii acesteia au avut competențele profesionale necesare să evalueze activitatea domnului Bâlici. Dacă evaluarea nu a fost corectă, cerem repunerea imediată în funcție a domnului Bâlici, prin continuarea activității pentru încă un mandat, așa cum prevede legea.

2. Repunerea în funcție a d-lui Ștefan Bâlici până la analizarea modului în care acesta a fost evaluat la final de mandat.

3. Organizarea cu celeritate a unui concurs onest și transparent pentru ocuparea funcției publice de manager al Institutului Național al Patrimoniului, dacă aceasta se impune. Interimatul justificat politic este boala care nimicește orice instituție publică și o face vulnerabilă la presiunea venită din afara domeniului și a realităților care țin în mod direct de atribuțiile și exigențele unui astfel de institut. O reacție normală instituțională ar fi fost organizarea concursului pentru post din primele zile ale interimatului domnului Bâlici, însă sa preferat modelul după care INP a fost condus și înainte de mandatul său, iar rezultatele prin comparație sunt evidente.” se arată în documentul trasnsmis, conform g4media.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...