Arhiepiscopia Tomisului contestă decizia instanței de dărâmare a bisericii ilegale: „Legea nu poate fi împotriva interesului general al comunităţii”

Elena Avramescu 15.12.2021, 16:45
Arhiepiscopia Tomisului contestă decizia instanței de dărâmare a bisericii ilegale: „Legea nu poate fi împotriva interesului general al comunităţii”

În cursul zilei de ieri, Tribunalul Constanţa a decis ca o biserică ridicată fără autorizaţie de construcţie să fie demolată. Însă, dacă Arhiepiscopia condusă de ÎPS Teodosie nu o să facă de bunăvoie acest lucru, Primăria Constanţa este autorizată să aplice hotărârea.

Arhiepiscopia Tomisului contestă decizia instanței de dărâmare a bisericii ilegale

Astfel că Tribunalul Constanţa a rezolvat problema bisericii „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Constanţa, iar locaşul de cult trebuie demolat deoarece Arhiepiscopia Tomisului l-a ridicat fără autorizaţie de construcţie.

După 24 de ore de la hotărâre, Arhiepiscopia a decis să transmită un comunicat în care arată că „juridic vorbind, şi deciziile definitive pot fi atacate pe căi excepţionale. Vom gândi care este cea mai bună cale”, a spus preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului declară că este în dialog cu Primăria Constanţa pentru găsirea unei soluţii, deoarece „nici Primăria nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare.”

Biserica fara autorizatie din eparhia lui Teodosie va fi demolata
Biserica fara autorizatie din eparhia lui Teodosie

În fond, nu se pune problema de demolare, ci de relocare a unui locaş temporar de cult al Parohiei „Izvorul Tămăduirii”, căruia până acum nu i s-a găsit un loc potrivit. Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunităţii, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

În cursul zilei de ieri judecătorii au notat faptul că Arhiepiscopia are un termen de maxim 90 de zile în care trebuie să demoleze biserica, chiar de la data rămânerii definitive a hotărârii, cea de 13 decembrie. Însă dacă acest lucru nu se va întâmpla, Primăria Constanţa are autorizația de a desființa lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie, iar cheltuielile de demolare urmează să fie suportate de Arhiepiscopia Tomisului.

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roşu, cunoscută în oraş ca „biserica de pe trotuar”, a fost ridicată imediat după venirea ca arhiepiscop în Constanţa a ÎPS Teodosie. În 2002 s-a construit un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”, au spus reprezentanţii Arhiepiscopiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...