Argeş: Misiune incredibilă pentru salvarea unui muncitor surprins sub un mal de pământ. „Apa îi ajungea până la gât”

Ioana Bucur 23.02.2021, 21:10

Operațiune contra-cronometru, la Argeș. Mobilizare de forțe incredibilă pentru salvarea unui muncitor prins sub un mal de pământ. Bărbatul era la un pas să fie înghițit de apa ce se scurgea de la o conductă fisurată.

Misiune incredibilă pentru salvarea unui muncitor surprins sub un mal de pământ

Au fost clipe de coșmar, marți, în localitatea Băbana din județul Argeș. Un bărbat care lucra la un șanț a fost surprins de un mal de pământ care l-a îngropat până la nivelul pieptului. La fața locului au ajuns de urgență cinci echipaje, dintre care o autospecială de descarcerare, o ambulanță SMURD și un container multirisc.

„Persoana a fost surprinsă de pământ până la piept, în timp ce săpa un şanţ. Bărbatul a fost scos şi predat echipajului SAJ, fiind în hipotermie severă. A suferit traumatisme la membrele inferioare”, a anunțat ISU Argeș.

Operațiunea a fost cu adevărat dramatică, bărbatul având picioarele blocate, iar șanțul în care lucra se umplea cu apă de la o conductă fisurată ce trecea prin apropiere, fiind în pericol să moară înecat. Ca să îl poată scoată, pompierii au fost nevoiți să asigure malurile de pământ, pentru a preveni noi dislocări, să evacueze apa ce se tot strângea în șanț și, în același timp, să facă manevrele necesare pentru a-l elibera. A fost nevoie și de intervenția a două excavatoare, pentru a îndepărta pământul din zonă. În timpul operațiunii de salvare, bărbatului i s-au adus schimburi de haine, pentru că cele pe care le purta în momentul în care a fost prins sub pământ se îmbibaseră cu apă.

„Din cauza unei fisuri la o conductă, se scurge în interiorul şanţului apă. Permanent se evacuează apă din şanţ şi se îndepărtează pământul care îl tine captiv pe bărbat”, a mai transmis ISU Argeş.

Misiune incredibilă pentru salvarea unui muncitor surprins sub un mal de pământ
Bărbatul a fost scos după două ore de încercări. Foto: ISU Argeș

După aproape două ore de eforturi uriașe, muncitorul a fost scos de sub malul de pământ, în hipotermie severă și cu leziuni la nivelul membrelor inferioare, și a fost predat unui echipaj a Serviciului Județean de Ambulanță, pentru acordarea asistenței medicale și transportul la spital.

„Bărbatul a fost scos şi predat echipajului SAJ, fiind în hipotermie severă. A suferit traumatisme la membrele inferioare”, precizează ISU Argeş.

Polițiștii au deschis un dosar penal după incident

Bărbatul surprins de un mal de pământ este un muncitor în vârstă de 51 de ani, din localitatea Mușătești, angajat la o firmă din zonă. În momentul producerii incidentului, acesta s-a fi aflat în timpul programului de lucru. Tocmai de aceea, polițiștii din Argeș au deschis un dosar penal, făcându-se cercetări pentru infracţiuni de neluarea, respectiv de nerespectarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, conform art. 349 şi 350 din Codul Penal. Dosarul este instrumentat de agenții din cadrul Poliției Municipiului Pitești, însă au fost sesizați cu privire la acest caz și cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...