Aragazul din bucătărie riscă să devină istorie. De ce doresc oficialii UE eliminarea sa, un raport recent stârnește îngrijorare

Badea Violeta, Daniel Bălan 09.01.2023, 15:33
Aragazul din bucătărie riscă să devină istorie. De ce doresc oficialii UE eliminarea sa, un raport recent stârnește îngrijorare

Aragazul este, fără dar și poate, unul dintre cele mai utilizate aparate electrocasnice. Acesta este prezent în orice gospodărie, fiind extrem de util în prepararea diferitelor feluri de mâncare. Şi totuşi, în curând, acest aparat ar putea să devină doar o amintire. Află de ce doresc oficialii UE eliminarea sa!

Aragazul ar putea să fie interzis în Uniunea Europeană

Aragazul este unul dintre cele mai importante aparate de uz casnic din casă. Cu ajutorul acestuia, putem să gătim orice preparat, astfel că fără el nu ne putem imagina cum ar arăta viața noastră.

Dar pe cât de util este, însă, acest aparat, pe atât de rău e pentru mediu și pentru organismul nostru. Potrivit unui raport al Organizației pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România, gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste normele impuse de Uniunea Europenă.

În urma unor teste de laborator efectuate de TNO s-a descoperit faptul că aparatul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie, dar şi alţi poluanţi care pot afecta grav sănătatea oamenilor, în special pe cea a copiilor, precizează Agerpres.

În ultimul an, numărul micuților din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, indică datele incluse în raportul de specialitate. Astfel, liderii UE se gândesc serios să interzică vânzările de aragazuri către populație.

Citește și La ce folosește, de fapt, sertarul de sub aragaz. Românii îl utilizează greșit!

Aragazul din bucatarie polueaza
Aragazul din bucatarie polueaza

Nivelul de poluare este influențat de dimensiunea bucătăriei

De curând, TNO a făcut o simulare a gătitului mesei cu gaz metan. Testul s-a desfășurat pe o perioadă de 7 zile. Au fost utilizate tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior.

În absolut toate simulările în care nu a fost folosită aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an.

Specialiștii au constatat faptul că dimensiunea bucătăriei are un impact major asupra acestor valori. În raport se mai menționează că aerisirea reduce poluarea, dar sistemele de aerisire mecanică sunt de cele mai multe ori ineficiente.

„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria.

Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii.

Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică.

Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”, informează sursa menționată.

Citește și Greșelile pe care le fac românii când gătesc friptura pe aragaz. Așa i se strică gustul!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...