Ar putea fi singurul adăpost care te protejează de o explozie nucleară, conform oamenilor de știință

Ar putea fi singurul adăpost care te protejează de o explozie nucleară, conform oamenilor de știință

Explozia unei bombe nucleare în cadrul unui conflict, este cel mai mare coșmar al oamenilor. Dar, dacă tot ce se află pe o rază de 4 kilometri de locul deflagrației va fi spulberat, există o șansă de supraviețuire pentru persoanele aflate la o distanță mai mare, cu condiția ca ele să se afle în cel mai sigur loc dintr-un imobil. Cel puțin asta arată rezultatele unui studiu recent făcut de cercetătorii de la Universitatea din Nicosia, Cipru.

Ar putea fi singurul adăpost care te protejează de o explozie nucleară

Dacă o bombă nucleară ar cădea mâine în localitatea în care trăiești, ai ști cum să te adăpostești cel mai bine? În condițiile în care nu te afli printre cei „aleși”, care s-ar putea ascunde în buncăre antiatomice special construite din timp.

Poate că acest lucru părea o perspectivă SF, dar izbucnirea războiului din Ucraina și amenințările cu eventuala folosire a bombelor nucleare de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut ca această problemă să revină în actualitate, la fel ca în timpul „Războiului Rece”.

Un război nuclear este terifiant doar dacă te gândești la el, dar o echipă de cercetători de la Universitatea din Nicosia, Cipru, a vrut să afle care ar fi cel mai bun loc în care o persoană surprinsă în locuință de explozia unei bombe nucleare s-ar putea adăposti și ar avea cele mai mari șanse de supraviețuire efectelor îngrozitoarei deflagrații.

Oamenii de știință au calculat în ce fel ar afecta oamenii aflați în interiorul unei clădiri o asemenea explozie și au descoperit că, fie și în cazul în care s-ar afla la o distanță sigură pentru a supraviețui acesteia, încă ar putea fi în pericol imediat.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Ar putea fi singurul adăpost care te protejează de o explozie nucleară, conform oamenilor de știință
În caz de explozie a unei bombe nucleare, șansele de supraviețuire cresc dacă ne vom afla într-o anumită zonă din imobilul în care ne aflăm

Ce spun oamenii de știință

„Este important să înțelegem impactul asupra oamenilor aflați în interiorul caselor lor pentru a putea oferi recomandările cele mai bune pentru protecția lor și a bunurilor lor”, a spus Dimitri Drikakis, coautorul studiului apărut în Business Insider. „De exemplu, putem proiecta structuri care să ofere mai multă protecție”.

Când o bombă nucleară este detonată, ea generează nu doar radiații, sub forma unei lumini orbitoare și a unei călduri infernale, dar și unde de șoc ce pot călători zeci de kilometri. Aceste unde de șoc sunt cele care pot pune în pericol viața persoanelor care, aparent, s-ar afla la o distanță sigură de locul exploziei.

Echipa a simulat explozia nucleară a unei bombe atomice de 750 de kilotone, adică de 40 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, respectiv de 30 de ori, față de cea de la Nagasaki.

Deflagrația unei bombe de o asemenea magnitudini ar rade de pe fața pământului absolut orice pe o rază de 4 kilometri în jurul epicentrului, dar persoanele aflate dincolo de această distanță ar putea avea o șansă de supraviețuire dacă s-ar afla în locul cel mai potrivit pentru a rezista impactului cu efectele exploziei.

Totuși când a fost vorba de a afla care ar fi cel mai sigur loc pentru adăpostirea în interiorul unei locuințe, cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare, după ce au folosit simulări de mare rezoluție.

Astfel, ei au calculat modul în care unda de șoc trece printr-un întreg imobil, inclusiv camere, pereți, colțuri, uși, coridoare, ferestre, pe o distanță cuprinsă între 4 și 48 de kilometri de locul detonării bombei.

Care este cel mai sigur loc dintr-un imobil

În primul rând, ei au raportat că zonele înguste ale unei locuințe sau imobil, precum holurile și coridoarele acționează ca un tunel de vânt, accelerând unda de șoc până la o presiune de 18 ori mai mare decât greutatea unui om, una ce poate zdrobi oasele cu ușurință.

„Cele mai periculoase și de evitat zone din interior sunt ferestrele, coridoarele și ușile”, a spus un alt coautor al studiului, Ioannis William Kokkinakis.

În schimb, cea mai sigură zonă ar fi în jumătatea de mijloc a imobilului, aflată și la cea mai mare depărtare de explozie, într-o cameră fără ferestre. Chiar dacă partea din față a locuinței ar înfrunta explozia, am putea fi mai în siguranță de răspândirea undei de aer fierbinte dacă ne-am poziționa la colțurile unui perete cu fața către explozie”, a mai spus Kokkinakis pentru Insider.

Foarte importantă, de asemenea, este rezistența clădirii în sine. Nu trebuie să te adăpostești niciodată, de exemplu, într-o cabană construită din lemn, pentru că această va lua foc de la „mingea de foc” ce va veni dinspre locul exploziei nucleare.

„Așa cum a arătat și studiul, dacă ești prea aproape de locul exploziei, nu prea mai ai ce face. Oricum, dacă te afli la o anumită distanță, structura clădirii, mai ales cele din beton și piatră sau alte materiale care nu iau foc, poate oferi o anumită protecție”, a spus și Kathryn Higley, profesor de biologia radiațiilor la Universitatea din oregon, care n-a fost implicată în studiu.

Autorii cercetării consideră că aceste descoperiri îi pot ajuta pe experții în securitate nucleară să gândească strategii mai bune de a limita pagubele produse de o explozie nucleară și de radiațiile acesteia. Ei speră că aceste rezultate pot fi de ajutor și în construirea de clădiri rezistente la o explozie nucleară, în viitor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....