Ar putea fi introduse restricții de călătorie din cauza variolei maimuței? Ce spune directorul regional al OMS despre țările afectate

Beatrice Dumitru 24.05.2022, 14:54
Ar putea fi introduse restricții de călătorie din cauza variolei maimuței? Ce spune directorul regional al OMS despre țările afectate

Cazurile de variola maimuței, o infecție virală rară, sunt în creștere în Europa. Peste 100 de cazuri au fost confirmate în cel puțin nouă țări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Țările de Jos, Italia și Suedia, precum și în SUA, Canada și Australia. OMS și-a exprimat îngrijorarea deoarece aceste focare sunt „atipice” pentru continentul nostru.

Ce este variola maimuței

Variola maimuță este o infecție virală, detectată pentru prima dată la maimuțe. De obicei, nu se răspândește ușor între oameni și poate fi transmisă prin contact fizic apropiat prin leziuni și fluide corporale. La fel ca și coronavirusul, poate fi transmisă și prin picături respiratorii, singura similitudine găsită până acum între aceste două boli.

Dr. David Heymann, consilier principal al Organizației Mondiale a Sănătății a sugerat că teoria principală care explică răspândirea variolei maimuței a fost transmiterea sexuală între bărbați homosexuali și bisexuali, la două peteceri organizate în Spania și Belgia.

Ar putea fi introduse restricții de călătorie din cazua variolei maimuței? Ce spune directorul regional al OMS despre țările afectate
În Europa s-au înregistrat peste 100 de cazuri de variola maimuței.

Este variola maimuței periculoasă pentru oameni?

Deși izbucnirea bolii este îngrijorătoare, persoanele infectate se recuperează, de obicei, în câteva săptămâni fără a avea nevoie de spitalizare, rata mortalității fiind mai mică de 4%.

Simptomele virusului sunt ușoare și provoca frisoane, febră și dureri musculare, iar după ce febra scade apare o erupție cutanată pruriginoasă sau dureroasă, pe față sau pe organele genitale. De obicei, simptomele dispar de la sine după aproximativ 14 până la 21 de zile.

În prezent nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar cel utilizat împotriva variolei oferă o protecție de 85%, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare. Cele mai vulnerabile sunt persoanele imunodeprimate, femeile însărcinate și copiii sub 12 ani, scrie Euronews.

Care sunt restricțiile de călătorie din Europa pentru variola maimuței?

În prezent, focarul de variola maimuței nu a dus la impunerea de restricții de călătorie. Cu toate acestea, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că „pe măsură ce intrăm în sezonul de vară, cu adunări în masă, festivaluri și petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera”.

Acest lucru poate determina impunerea restricților care afectează călătoriile în Europa, în această vară. Până în prezent, Belgia a impus o carantină pentru persoanele care au această boală, iar cei infectați trebuie să se izoleze timp de 21 de zile, fijnd singura țară din Europa care a recurs la o astfel de măsură.

OMS și-a exprimat îngrijorarea deoarece aceste focare sunt „atipice și apar în țări non-endemice”. Variola maimuței se întâlnește în mod frecvent în părți îndepărtate din Africa Centrală și de Vest.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...