VIDEO

Ar putea fi cea mai adâncă ”groapă” din lume și ascunde un ecosistem fascinant: unde o găsești

Gabriel Peneș 25.01.2023, 15:42
Ar putea fi cea mai adâncă ”groapă” din lume și ascunde un ecosistem fascinant: unde o găsești

Ar putea fi cea mai adâncă ”groapă” din lume și ascunde un ecosistem fascinant. Are un diametru ce depășește lungimea a cinci terenuri de fotbal, iar adâncimea ei se duce undeva spre 662 de metri. O creație spectaculoasă a naturii ce adăpostește și un ecosistem fascinant, cu nu mai puțin de 1285 de specii de plante și animale ce populează acest adevărat univers subteran.

Ar putea fi cea mai adâncă ”groapă” din lume și ascunde un ecosistem fascinant

Dacă vei vedea vreodată o „groapă” cu un diametru cât cinci terenuri de fotbal, înseamnă că te uiți spre China. Privind din spațiul cosmic la peisajul verde ondulat al zonei rurale din provincia Fengjie, Chongqing, din sud-vestul Chinei, apar o serie de tăieturi adânci și întunecate, dându-i pământului o amprentă extraterestră.

Unii experți se întreabă dacă aceste formațiuni misterioase sunt rezultatul prăbușirii unui meteorit în Pământ.

Alții cred că s-au format treptat de-a lungul a aproximativ 128.000 de ani, pe măsură ce apa care se scurgea în râurile subterane a sculptat încet roca de calcar din jur în timpul călătoriei sale.

Un lucru este cert însă: Xiaozhai Tiankeng sau „Groapa Cerească ”Xiaozhai, măsoară aproximativ 537 de metri în diametru și se scufundă între 511 și 662 de metri în interiorul Pământului, ceea ce o face atât cea mai adâncă, cât și cea mai mare dolină din lume, conform iflscience.com.

Ar putea fi cea mai adâncă ”groapă” din lume și ascunde un ecosistem fascinant: unde o găsești
„Groapa Cerească” din China este cea mai mare și mai adâncă dolină din lume, cu o adâncime ce ajunge până la 662 de metri

Unde o găsești

Strict tehnic, o dolină desemnează o formă negativă de relief carstic cu aspect de pâlnie, formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile. Pe lângă dimensiunea sa vastă, formațiunea este, de asemenea, unică prin faptul că este o dolină cu două cuiburi care conține două cratere unite printr-o margine înclinată, fiecare „cuib” având peste 300 de metri adâncime.

Cu pereții aproape verticali, volumul acestei caracteristici geologice importante este de 120 de milioane de metri cubi, iar numele său, Tiankeng, înseamnă „Groapa Cerească”. Laturile sale pur și simplu se prăbușesc într-un adevărată lume subterană, care găzduiește un ecosistem înfloritor.

Aici trăiesc peste 1.285 de specii de plante și animale, inclusiv copacul de Gingko biloba, dar și leopardul pătat, specie din care se estimează că există mai puțin de 10.000 de exemplare în sălbăticie.

Peștera Difeng, pe care se află dolina, a fost formată de un râu subteran puternic. Acest râu poate fi văzut acum în adâncurile gropii unde poartă apă limpede prin sistemele interioare de peșteri.

Râul curge aproximativ 8,5 kilometri de la defileul subteran al fisurilor Tianjing înainte de a ajunge la lumina zilei la stânca verticală a râului Migong, unde sistemul de apă subterană formează o cascadă de 46 de metri.

A fost descoperită în 1994

Deși localnicii știu despre doline de secole, acestea au fost „descoperite” de lumea exterioară abia în 1994, când exploratorii britanici au încercat să cerceteze sistemul de peșteri subterane asemănător unui labirint.

Dolina este compusă din calcar triasic găsit în blocuri pure groase. Se crede că s-a format treptat în ultimii 128.000 de ani, făcându-l relativ tânăr în comparație cu alte doline din zonă.

Pentru a fi un tiankeng, dolina trebuie să aibă cel puțin 100 de metri adâncime și lățime, cu un râu care curge prin ea. Toate tiankeng-urile sunt compuse din rocă carbonatată, cu excepția a două structuri venezuelene care constau din gresie. Ele sunt formate printr-un proces carstic când compoziția lor este rocă carbonatată și printr-un proces de sufuzie când sunt făcute din gresie.

Deși termenul se referă la orice dolină ce corespunde criteriilor de mai sus, dintre cele 75 identificate în toată lumea, 50 dintre cele mai mari se găsesc în China, de aceea termenul chinezesc a devenit denumirea comună pentru astfel de structuri.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....