Apropiaţii lui Putin s-ar fi gândit deja la un succesor. Oficialii moscoviţi, îngroziţi de deciziile liderului de la Kremlin

Andra Daoud 25.05.2022, 23:26
Apropiaţii lui Putin s-ar fi gândit deja la un succesor. Oficialii moscoviţi, îngroziţi de deciziile liderului de la Kremlin

La trei luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, se vorbește din ce în ce mai des despre înlocuirea lui Vladimir Putin. Presa internațională face speculații și scrie că majoritatea oficialilor de la Kremlin sunt nemulțumiți de evoluția lucrurilor, iar acest lucru ar fi valabil atât în rândul celor care doresc pacea, cât și al celor care sunt pentru continuarea războiului.

Apropiații lui Putin s-ar fi gândit la un înlocuitor

Ideea că războiul din Ucraina s-ar putea încheia prin înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin a fost vehiculată în repetate rânduri, încă de când acesta a dat ordinul să fie invadată Ucraina. La trei luni de la invazie, lucrurile nu se prezintă deloc optimist în ceea ce privește situația de la Moscova. Sancțiunile economice impuse Rusiei, ca urmare a provocării invaziei, au atras numeroase nemulțumiri în Rusia.

„Aproape nimeni nu este mulțumit de Putin. Mediul de afaceri și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor – nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni”, a spus o sursă pentru Meduza, cu privire la starea de spirit în rândul elitelor ruse.

Se vehiculează chiar și o listă de nume cu posibili înlocuitori ai lui Putin la Kremlin, iar printre numele cel mai des invocate este cel al primarului Moscovei, Serghei Sobianin, al vicepreședintelul Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, și al prim-adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko.

Apropiatii lui Putin s-ar fi gandit deja la un succesor
Serghei Kirienko, unul dintre numele vehiculate pentru a-l inlocui pe Putin

Cum ar putea fi înlăturat Putin de la putere

În ceea ce privește înlăturarea lui Vladimit Putin și înlocuirea sa la conducerea Rusiei, analiștii sunt de părere că acest lucru ar fi posibil în două situații: fie starea de sănătate – pe marginea căreia s-au făcut numeroase speculații – l-ar determina pe președinte să se retragă și să lase pe altcineva în locul lui, fie ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat, în condițiile în care ar da ordinul să fie folosite armele nucleare și cineva din aparatul administrativ nu ar fi de acord cu decizia lui.

„După refuzul de executare al unui ordin al Ţarului, lucrurile se vor desfăşura foarte rapid. Dacă Putin decide să dea un ordin de a folosi armele nucleare, el trebuie să fie sigur că toată lumea, toţi care sunt pe lanţul de comandă vor executa acest ordin. El înţelege principiul celor cinci mâini care trebuie să apese butonul una după alta.

Însă dacă unul singur nu va executa, va fi un semnal de insubordonare şi ar putea însemna chiar moartea lui Putin, moartea fizică. Astfel că, până el nu este sigur că se va executa acest ordin, nu-l va da. Forţelor de securitate nu le este clar dacă Putin nu va mai fi la putere peste trei luni. Nu există nicio garanţie în acest sens.”, a explicat jurnalistul Christo Grozev, într-un interviu pentru The Mirror.

Urmăriți Impact.ro și pe