Aproape 200 de oameni, angajați ai Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială, au protestat astăzi în fața prefecturii din Constanța

Ioana Constantin 25.10.2021, 17:55

Le-a ajuns cuțitul la os! 200 de angajați ai Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială, au protestat astăzi în fața prefecturii din Constanța după ce au fost anunțați că nu mai sunt bani de salarii până la sfârșitul anului. Vorbim de asistenți maternali, îngrijitori și asistenți medicali din centrele de recuperare. Oamenii sunt hotărâți să iasă în stradă până când autoritățile vor găsi o soluție.

200 de angajați ai Direcției Generale de Asistență și Protecție Socială au protestat astăzi

Cei peste 1600 de angajați ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului sunt membrii ai mai multor sindicate. Și ca să respecte regulile privind organizarea de evenimente de acest tip, au organizat două proteste. Au avut însă același scop. Acela de a determina autoritățile să găsească o soluție astfel încât oamenii să își primească salariile pe lunile noiembrie și decembrie. În acest moment acești bani nu există.

Noi ne faem datoria. Am sesizat aceasta problemă gravă, am trimis petiții către toate instituțiile locale și centrale și am cerut permisiunea pentru aceste acțiuni de protest. Pe următoarele 30 de zile vom avea astfel de acțiuni revendicative. Nu ne pierdem speranța că se vor identifica soluții ca să intram într-o normalitate. Este normal că dacă oamenii aceștia muncesc, să fie și plătiți iar beneficiarii să fie îngrijiți corect și este norama ca pentru toți să vină sărbătorile de iarnă, a spus Nicolae Manea, lider Sindicat Sanitas.

Oamenii se gândesc cu groază la perioada care urmează. Vine iarna, facturile la utilități au explodat, prețurile au crescut, iar sărbătorile de iarnă ar putea să îi găsească cu mesele goale.

200 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta si Protectie Sociala au protestat astazi
Protest Constanta

Avem utilități, avem datorii. Nu știm ce vom face, nimeni nu vrea să muncească neplătit. Ne facem treaba cum trebuie. Ce putem să facem? Nu ne ascultă nimeni, nu ne aude nimeni. Ne imaginăm că daca nu ne vom primi salariile, nu vom mai merge la muncă, dar ce vor face beneficiarii? Noi vom vedea, dar ei fără noi? Noi suntem atașați de ei, dar toate au o limită. Nu știm cât vom rezista, a spus Elena Bătutu, asistent.

Famila Duță este din Mereni. Soțul are picioarele amputate, iar soția este asistent maternal. Pe lună câștigă împreună puțin peste 800 de lei. Iar cheltuielile zilnice sunt aproape duble. 400 de lei se duc doar pe medicamente. Nu știu ce vor face și încotro o vor apuca dacă nu își vor primi salariile.

O să fie un infern pentru noi. Nu putem face nimic. Și așa suntem cum suntem. Sunt cheltuieli, sunt facturi, nu avem cu ce plăti. Ce facem rămânem fără casă? Dintr-o indemnizație de 500 de lei, pe medicamente dau 400 de lei pe lună care nu sunt compensate pentru că mai am și o boală de piele. E foarte greu, a spus și Gheorghe Duță, beneficiar.

Vrem, nu vrem, ne descurcăm foarte greu, nu ne ajung banii nici pentru cheltuielile de zi cu zi. Facem eforturi foarte mari economisim dar nu mai avem ce. Am mai căpătat și alte boli și este foarte greu. De sărbători stăm în casă, nu ne permitem prea mult. Vinovați sunt parlamentarii care ne-au condus unde nu trebuie. Pentru pensii speciale sunt bani, dar pentru salariile noastre nu sunt bani, a mărturisit Cornelia Duță, asistent personal.

200 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta si Protectie Sociala au protestat astazi
Protest Constanta

Acum când vine iarna, gazul crește, prețul la energie la fel, oamenii sunt disperați. Nu își mai primesc salariile, medicamentele, au ajuns la pragul disperării acești oameni. Sunt dispuși să iasă în stradă să strige, ca să le aloce sumele necesare pentru funcționarea DGASPC, a spus Nicolae Caraignat, lider Cartel Alfa, filiala Constanța.

În acest moment, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, se confruntă cu o situaţie fără ieșire. Are nevoie nevoie, până la finele anului, de suma de 23 de milioane de lei ca să poată asigura cheltuielile de funcţionare a instituţiei. Consiliul Judetean Constanta a dispus eliminarea unor cheltuieli ce pot fi transferate în bugetul anului viitor, pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru buna funcţionare a instituţiei. Chiar și așa, însă, problema nu este rezolvată nici pe departe.

S-a ajuns în această situație după ce Guvernul a sancționat DGASPC cu 25% din fonduri pentru ca nu au dus la îndeplinire un proiect care prevederea contruirea unor case de tip modular, care trebuiau să fie gata până la finele anului trecut. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum salariații DGASPC suportă consecințele.

Urmăriți Impact.ro și pe