EXCLUSIV

Aplicațiile de monitorizare a copiilor sunt din ce în ce mai performante. Care sunt avantajele și dezavantajele

Gabriela del Pupo 09.06.2023, 12:52
Aplicațiile de monitorizare a copiilor sunt din ce în ce mai performante. Care sunt avantajele și dezavantajele

Părinții au misiuni din ce în ce mai dificile an de an, sunt puși în fața situației de a trebui să filtreze zeci de rețele de socializare și site-uri noi care sunt create special pentru copii. Dacă majoritatea știu de dispozitivele simple de urmărire a traseului copiilor, nu mulți sunt cei care monitorizează prin intermediul aplicațiilor activitatea online și timpul petrecut pe device-uri a celor mici. Impact.ro a stat de vorbă cu Tudor Galoș, consultant în Protecția Datelor Personale (GDPR), despre necesitatea unei monitorizări dar și despre nevoia de intimitate a copiilor în interacțiunile cu colegii lor.

„Sunt tehnologii care permit ca un copil, indiferent pe ce device se loghează, să aibă aceleași limitări pe care părintele le stabilește”

Tehnologia a avansat atât de mult încât un părinte poate prin intermediul unei singure aplicații să vadă cât timp a petrecut un copil pe net, pe rețelele sociale, în fața televizorului, pe streaming-urile de filme, și la o adică, să blocheze accesul de la distanță. De asemenea, tot prin intermediul aplicațiilor poate să blocheze conținutul nepotrivit atât în navigarea pe internet, cât și să primească alerte dacă cel mic are mesaje sau reclame nepotrivite pentru vârsta lui.

„Trebuie să înțelegem că sunt două curente, unul, să lași copilul pe device-uri și doi să nu îl lași deloc. A doua nu cred că este o opțiune, atâta timp cât acești copii cresc cu aceste device-uri și tehnologii, este nevoie să le folosească și să se obișnuiască cu ele, pentru că ei cresc cu aceste tehnologii, învață să colaboreze, să lucreze în echipă, interacționează cu alte culturi și civilizații. Ceea ce este foarte interesant.

Acum, dacă îi lași, întrebarea este, cum controlezi ce se întâmplă? Copiii nu au mecanismele de autoapărare împotriva a ceea ce înseamnă cyberbullying, prădători sexuali sau a răutăților care se întâmplă pe social media, nu au mecanismele să gestioneze astfel de situații. Soluția este să pui, ca părinte, sau tutore, genul acesta de tehnologii care să limiteze și timpul petrecut dar și conținutul.”, spune specialistul.

Unele aplicații se concentrează pe monitorizarea rețelelor de socializare, dar și a mesajelor căutând conținutul periculos. Acestea folosesc un algoritm inteligent care poate recunoaște cuvinte cheie și expresii legate de hărțuirea online, violență, autovătămare, droguri, alcool și conținut sexual. Aplicația se conectează direct la conturile de pe rețelele de socializare, așadar veți primi alerte chiar dacă cel mic folosește telefonul sau calculatorul unui prieten pentru a-și accesa profilul.

„Lucrurile au evoluat mult, sunt tehnologii care permit ca un copil, indiferent pe ce device se loghează, să aibă aceleași limitări pe care părintele le stabilește. Părintele să controleze telefoane, tablete, smart TV, și alte echipamente smart și foarte important și conversațiile. Legal părintele este responsabil de minor până la 18 ani, dar pentru ceea ce ține de consimțământ, până pe la vârsta de 16 ani ai putea.

Totuși, trebuie să îi dai și o intimitate copilului, și aici ține de fiecare copil în parte, sunt copii care se maturizează mai repede, care înțeleg ce înseamnă intimitate dar și responsabilitate, de aceea rolul părintelui este foarte important.”, spune Tudor Galoș.

Acesta a mai precizat că un factor important îl joacă relația cu părintele, dacă adolescentul, copilul poate să comunice când identifică o agresiune sau un potențial pericol.

Cum alegem și cât plătim pentru o astfel de aplicație?

Colectarea de date în scopul targhetării este o problemă de luat în calcul în momentul în care instalăm o astfel de aplicație, de asemenea, trebuie să fim conștienți că s-ar putea ca reclamele la anumite produse să ne producă o gaură în buget mai mare decât o aplicație plătită. În acest moment sunt disponibile aplicații pentru Android, iOS și Windows, deci ecosistemul de device-uri pe care îl folosim nu este o condiționare.

„Foarte multe companii se bat pe datele copiilor noștri deoarece sunt ușor manevrabili, mințile lor sunt în formare, este important ca tehnologiile pe care le alegem să fie validate de experți. Trebuie să ne uităm la opinii, pozitive sau negative, review-uri și acțiuni ale autorităților. Sunt tehnologii care nu îți spun mai nimic din ce fac cu datele, și care sunt destul de periculoase. O recomandare este să folosim chiar tehnologia device-ului, când intri într-un ecosistem unelte oricum colectează date.

E bine totuși să ne uităm la cele plătite, pentru că dacă ele sunt plătite nu mai au nevoie de date să le monetizeze, dacă sunt gratuite vor oferi fel de fel de reclame, adică plata utilizării sau a licenței așa se realizează.”, mai spune invitatul nostru.

Trebuie însă să rămânem atenți pentru că nici o aplicație nu este infailibilă și poate duce din link în link către site-uri pentru adulți și să iasă dintr-o platformă precum You Tube Kids. De aceea este important ca părinții să nu abuzeze de control ci ma degrabă să îi facă pe cei mici să înțeleagă de ce este importantă această monitorizare.

„Nici nu vrei să devină timorat, să încerce să se ascundă, dacă folosești excesiv aceste tehnologii, copilul va găsi cu siguranță o cale să le ‘șunteze’. Pentru că în momentul în care va merge la școală, într-o excursie, etc, se va confrunta cu alte device-uri. De aceea rolul părintelui este să îi explice. Aceste tehnologii nu sunt perfecte, nu ne putem culca pe o ureche, cel mai important este bunul simț, cei șapte ani de acasă pe care îi insuflăm copiilor.”, mai precizează Tudor Galoș.

Iată mai jos o listă cu cele mai apreciate aplicații în 2023 potrivit wizcase.com și descrierea lor:

  • Qustodio: Instrumente excelente de monitorizare, filtre web detaliate, urmărirea locației în timp real, instrumente de gestionare a timpului petrecut în fața ecranului și multe altele.
  • Bark: Monitorizează peste 30 de aplicații de social media și are un filtru web eficient, dar instrumentele pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranului nu sunt foarte flexibile.
  • Mobicip: Filtru web configurabil și instrumente elementare pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranului, dar nu monitorizează majoritatea rețelelor de socializare.
  • KidLogger: Monitorizează jurnalul de apeluri al copilului și poate limita timpul petrecut în orice aplicație, dar nu are filtru web.
  • FamilyKeeper: Notificări în timp real și urmărirea locației, dar nu oferă limitări de timp sau blocarea aplicațiilor.
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...