Aplicația TikTok, la un pas să dispară. De ce este considerată o amenințare la securitatea națională

Badea Violeta 29.06.2022, 19:47
Aplicația TikTok, la un pas să dispară. De ce este considerată o amenințare la securitatea națională

TikTok este, fără îndoială, una dintre cele mai descărcate aplicații de pe întregul mapamond. În prezent, acest serviciu are peste două miliarde de descărcări pe glob, însă un anunț le dă fiori milioanelor de utilizatori ai aplicației. Se pare că populara platformă este considerată o amenințare la securitatea națională și ar putea să dispară cât de curând.

Fanii platformei TikTok primesc cea mai dură veste

Un lider al Comisiei Federale pentru Comunicații din SUA a precizat, de curând, că a cerut Apple și Google să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații din cauza preocupărilor legate de securitatea datelor din China.

Aplicația extrem de populară de videoclipuri scurte aparține companiei chineze ByteDance, care s-a confruntat cu controlul SUA în timpul președintelui Donald Trump.

Brendan Carr, unul dintre comisarii FCC, a împărtășit prin intermediul Twitter o scrisoare adresată directorului general al Apple, Tim Cook, și directorului general al Alphabet, Sundar Pichai. Scrisoarea a subliniat rapoartele și alte evoluții care au făcut ca TikTok să nu fie conform cu politicile magazinelor de aplicații ale celor două companii.

„TikTok nu este ceea ce pare a fi la suprafață. Nu este doar o aplicație pentru a împărtăși videoclipuri amuzante sau meme. Aceasta este doar un lup în blană de miel”, a spus acesta în scrisoare.

„În esența sa, TikTok funcționează ca un instrument de supraveghere sofisticat care culege cantități mari de date personale și sensibile”, a specificat Brendan Carr.

TikTok schimbare majora
Cum au raspuns cei de la TikTok

Răspunsul celor de la TikTok

Scrisoarea lui Carr, datată 24 iunie pe antetul FCC, spunea că, dacă Apple și Alphabet nu elimină TikTok din magazinele lor de aplicații, acestea ar trebui să îi furnizeze declarații până la 8 iulie.

Comisarul FCC a citat un raport al BuzzFeed News de la începutul lunii, potrivit căruia înregistrări ale declarațiilor angajaților TikTok au indicat că inginerii din China au avut acces la date din SUA între septembrie 2021 și ianuarie 2022. Raportul BuzzFeed a inclus o declarație a unui purtător de cuvânt al TikTok.

„Știm că suntem printre cele mai analizate platforme din punct de vedere al securității și ne propunem să eliminăm orice îndoială cu privire la securitatea datelor utilizatorilor din SUA.

De aceea, angajăm experți în domeniile lor, lucrăm continuu pentru a ne valida standardele de securitate și aducem părți terțe independente și de încredere pentru a ne testa apărarea.”, a precizat acesta.

Oficialul TikTok a mai anunțat că tot traficul provenind de la utilizatori din SUA este acum migrat la Oracle Cloud Infrastructure și este accesat doar în State.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...