Apelul secret lansat de SUA către Rusia. S-a întâmplat o singură dată de la izbucnirea războiului din Ucraina

Mihnea Tălău 29.11.2022, 09:01
Apelul secret lansat de SUA către Rusia. S-a întâmplat o singură dată de la izbucnirea războiului din Ucraina

O linie de comunicații creată între armatele Statelor Unite și Rusiei la începutul războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american.

Comunicațiile dintre SUA și Rusia, în centrul atenției

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite au inițiat un apel prin intermediul liniei de „deconfliction” pentru a comunica îngrijorările sale cu privire la operațiunile militare rusești în apropierea infrastructurii critice din Ucraina, informează Reuters.

Se cunosc puține detalii în jurul incidentului specific care a dus la apelul pe linia, care conectează Comandamentul European al armatei americane și Centrul Național de Management al Apărării al Rusiei.

Oficialul a refuzat să dea detalii, dar a spus că nu a fost folosită atunci când o rachetă rătăcită a aterizat în Polonia, membră NATO, la 15 noiembrie, omorând două persoane. Explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, dar Rusia a fost responsabilă în cele din urmă, deoarece a început războiul la sfârșitul lunii februarie, a declarat NATO.

Acesta a refuzat să precizeze ce activitate rusă a ridicat alarma SUA, au existat incidente recunoscute public care au implicat lupte rusești în jurul infrastructurii critice ucrainene.

Printre acestea se numără operațiunile rusești în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, care se află sub control rusesc.

Ucraina și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia ar putea arunca în aer barajul Nova Kakhovka, care reține un rezervor enorm în sudul Ucrainei. Spargerea barajului ar trimite un zid de apă care ar inunda așezările de dedesubt, inclusiv spre capitala regională strategică Kherson, pe care forțele ucrainene au recucerit-o la 11 noiembrie.

Comunicațiile dintre SUA și Rusia au fost în centrul atenției de la începutul invaziei Rusiei în țara vecină, având în vedere riscul grav ca o eroare de calcul din partea uneia dintre părți să provoace un conflict direct între națiunile înarmate nuclear.

Discutie intre Vladimir Putin si Recep Erdogan. Un oficial turc a dezvaluit ce conditii pune Rusia pentru a opri razboiul

Modalități de comunicare între armatele americană și rusă

Linia de deconfliction este doar una dintre cele câteva modalități de comunicare între armatele americană și rusă.

Alte canale militare includ rarele discuții la nivel înalt între secretarul american al apărării Lloyd Austin și ministrul rus al apărării Serghei Shoigu. Cei mai importanți generali americani și ruși, generalul armatei americane Mark Milley și generalul rus Valery Gerasimov, au vorbit, de asemenea, în două rânduri de la începutul războiului, a declarat biroul său.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și directorul CIA, Bill Burns, au avut, de asemenea, contacte cu oficiali ruși.

Cu toate acestea, relațiile dintre SUA și Rusia se află la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, iar Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Moscova a amânat discuțiile de la Cairo care vizau reluarea inspecțiilor privind armele nucleare. Ministerul rus de Externe a confirmat că discuțiile au fost amânate. Niciuna dintre părți nu a oferit un motiv.

Solicitat să comenteze linia de deconfliction, Pentagonul a spus doar că a păstrat mai multe canale pentru a „discuta probleme critice de securitate cu rușii în timpul unei situații de contingență sau de urgență în scopul de a preveni calculele greșite, incidentele militare și escaladarea”.

„Suntem încurajați de recentele convorbiri ale Înaltului Departament al Apărării cu omologii ruși și considerăm că dialogul continuu este esențial”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării.

Linii ”fierbinți” la diferite niveluri

Când a fost anunțată în martie, Pentagonul a declarat că linia de deconfliction a fost creată pentru a evita orice ciocniri involuntare în spațiul aerian al NATO sau la sol.

„Nu este menită să fie o linie de reclamații cu destinație generală, unde putem ridica telefonul și înregistra preocupări legate de ceea ce face Rusia în Ucraina”, a declarat atunci un înalt oficial american din domeniul apărării.

În timpul Războiului Rece, Statele Unite și Uniunea Sovietică au menținut astfel de linii fierbinți la diferite niveluri.

Alexander Vershbow, fost ambasador al SUA la Moscova și fost oficial de rang înalt al Pentagonului și NATO, a declarat că ultima linie de deconfliction a fost menită să se concentreze pe operațiunile zilnice – spre deosebire de conversațiile mai strategice dintre oficiali de rang înalt precum Milley și Gerasimov.

Vershbow a făcut o comparație cu linia de deconfliction mult mai activă pentru Siria, unde forțele militare americane și rusești operează uneori în același spațiu aerian sau pe același teren.

„Am văzut acest lucru în Siria, unde existența canalului operațional direct poate cel puțin să clarifice intențiile în timpul unei situații în mișcare rapidă în care poate Washingtonul doarme”, a declarat Vershbow.

Linia de deconfliction este testată de două ori pe zi, cu apeluri efectuate în limba rusă, a declarat oficialul american. Un vorbitor de limbă rusă din cadrul Comandamentului European al SUA inițiază aceste apeluri de la Wiesbaden, Germania, a precizat oficialul.

Wiesbaden este, de asemenea, locul unde se află noul Grup de asistență pentru securitate din Ucraina al Pentagonului, sau SAG-U, care sprijină de la distanță apărarea guvernului de la Kiev împotriva trupelor rusești.

Oficiali americani, vorbind sub protecția anonimatului, au declarat anterior că la începutul conflictului, planificatorii au crezut că linia de deconfliction ar putea fi utilă dacă Statele Unite ar avea nevoie să evacueze americani de pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina.

Când a început războiul, Statele Unite au crezut că Rusia ar putea fi capabilă să captureze rapid teritoriul ucrainean, prinzând în capcană cetățenii americani înainte ca aceștia să aibă șansa de a pleca.

Un oficial a speculat că ar fi putut fi folosit și în cazul în care un avion de vânătoare rusesc ar fi urmărit un avion ucrainean în spațiul aerian polonez sau dacă o rachetă rusă ar fi traversat spațiul aerian al NATO.

 

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...