Apelul lansat de Alexandru Rafila către populație. Care este principalul loc de transmitere pentru Covid-19. „Să dăm exemplul personal”

Dumitrică Roxana 02.08.2022, 22:52
Apelul lansat de Alexandru Rafila către populație. Care este principalul loc de transmitere pentru Covid-19. „Să dăm exemplul personal”

Cazurile de covid cresc de la o zi la alta.  Totuşi, nu se impun noi restricţii, spune ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, apel la populaţie

,,Știți bine că noi am discutat și în valul al cincilea am propus o închiderea un temporară, pentru timp scurt, a unei școli sau a școlilor dintr-o anumită zonă, dintr-un anumit județ, când se depășea 75 % din numărul de paturi alocate. Ori acum avem, de exemplu, 15-17 % suntem departe de un astfel de scenariu și nici atunci nu am ajuns în scenariul acesta care să facă necesară închidere a școlilor. Ori la începutul pandemiei, când s-a luat acea decizie nefericită, erau 30 de cazuri pe zi în toată țara și am stat cu școlile închise câteva luni Nu, nu avem analiza vreo măsură restrictivă.,, a declarat ministrul.

Ministrul face însă un apel la populaţie şi recomandă masca de protecţie în spaţiile aglomerate.

,,Am recomandat cu tărie, așa cum a făcut-o, am văzut anterior și colegi de-ai mei, medici de familie, utilizarea măștii în interior și mijloacele de transport în comun.” a spus ministrul.

,,Mijloacele de transport în comun sunt poate principalul loc unde se transmite această boală. Cred că obligativitatea măștii, mai ales în acest sezon deosebit de cald, este dificil de implementat și oamenii, chiar dacă ar purta mască, ar purta-o incorect. Cred că e mai degrabă utilă o recomandare și o exemplificare personală.Să dăm exemplu personal că atunci când suntem în spații interioare aglomerate sau mijloace transport, utilizăm masca și atunci mulți dintre concetățenii noștri se vor conforma.” a  mai adăugat oficialul.

Cazurile de Covid, în creştere

Cazurile de infectare cu Covid s-au dublat în ultima săptămână, a anunțat luni Ministerul Sănătății. Specialiștii spun că putem conviețui cu pandemia, dar că trebuie să purtăm mască dacă vrem să ne ferim de variantele contagioase ale virusului, recomandare făcută în special persoanelor vulnerabile.

Ministrul Alexandru Rafila susține, însă, că nu ar trebui să ne impacientăm și că această creștere a cazurilor de Covid nu ar pune probleme sistemului de sănătate din România, printr-un val mare de internări.

El a spus că o creștere și mai mare a numărului de cazuri ar putea fi posibilă din cauza subvariantei BA.5, foarte contagioasă și care afectează atât persoanele vaccinate cât și pe cele trecute prin boală.

El a estimat că în august s-ar putea ajunge chiar și la 10.000 de cazuri pe zi.

 

Urmăriți Impact.ro și pe