Apelul făcut de medici pentru gravidele din România. ”Nu amânați vaccinarea până după naștere”

Ana Anitoiu 21.10.2021, 11:35
Apelul făcut de medici pentru gravidele din România. ”Nu amânați vaccinarea până după naștere”

Medicii au făcut un apel pentru gravidele din România. Aceștia le-au trasmis să nu amâne vaccinarea împotriva coronavirusului până după naștere și le-au explicat care sunt motivele pentru care ar trebui să se imunizeze anti-Covid-19 chiar în timpul sarcinii.

Apel către femeile însărcinate din România

Președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, profesorul universitar doctor Radu Vlădăreanu, a explicat pe pagina de Facebook Ro Vaccinare care sunt motivele pentru care femeile însărcinate ar trebui să se imunizeze anti-Covid-19 fără să aștepte să nască.

“Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, a fost îndemnul medicului, care a prezentat mai multe argumente.

Apelul facut de medici pentru gravidele din Romania. ”Nu amanati vaccinarea pana dupa nastere”
O femeie insarcinata

Motivele pentru care gravidele ar trebui să se vaccineze anti-Covid-19 înainte de naștere

În primul rând, în cazul în care gravidele se infectează cu noul coronavirus, crește riscul acestora de a naște prematur, de a suferi o dezlipire de placentă, de a ajunge la ATI sau chiar de a deceda sau de a le muri fătul în uter.

Apoi, deși nu-l exclude, vaccinarea împotriva coronavirusului scade riscul de infecție de peste cinci ori.

Mai mult, vaccinarea împotriva coronavirusului scade de zece ori riscul de forme severe de Covid-19 și de spitalizare din această cauză.

În plus, vaccinarea anti-Covid-19 scade de 11 ori riscul de deces al gravidelor infectate cu Sars CoV-2.

Atunci când gravidele se vaccinează anti-Covid-19, sunt protejați și bebelușii lor. Anticorpii pe care îi dezvoltă mama aceștia ajung la copil atât prin placentă, în timpul sarcinii, cât și prin laptele matern, după naștere.

Un alt argument prezentat de președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România este că vaccinul anti-Covid-19 este sigur atât pentru gravidă, cât și pentru făt.

Totodată, vaccinarea împotriva coronavirusului nu afectează fertilitatea nici la femei, nici la bărbați, nici cea prezentă şi nici viitoare. Pe de altă parte, boala Covid-19 poate afecta grav fertilitatea.

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România

Până miercuri, 20 octombrie, au fost administrate 11.385.711 doze de vaccin împotriva coronavirusului. S-au vaccinat cu schemă completă 5.742.037 de persoane, iar 601.738 au primit și cea de-a treia doză.

Bilanțul pandemiei de coronavirus în România a ajuns miercuri, 20 octombrie, la 1.503.422 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 6.369 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. În total, 1.275.351 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 43.039 de oameni au decedat.