Apare un nou aeroport, la doar 100 de kilometri de București. Se vor investi 14 milioane de euro

Mihnea Tălău 26.01.2023, 12:25
Apare un nou aeroport, la doar 100 de kilometri de București. Se vor investi 14 milioane de euro

Consiliului Municipal al orașului bulgăresc Ruse, aflat peste Dunăre de Giurgiu, a votat pentru a permite companiei „Airport Ruse” Ltd înregistrată pe 5 ianuarie să primească aeroportul localității, gratuit, pentru a-l folosi în următorii 10 ani.

Un nou aeroport în apropierea Capitalei

La această oră, aeroportul, cunoscut și sub denumirea de „Shtrâklevo”, este în ruine de mulți ani. Nici nu mai are statut de aeroport, ci de pistă de aeroport, care deservește doar avioane mici. Din motive neclare, în anul 2015 statul l-a transferat Primăriei Ruse. De atunci, acesta este administrat de întreprinderea municipală „Parkstroi – Ruse”.

După votul consiliului local, Ltd „Airport Ruse” a promis să investească 14 milioane de euro, pentru ca într-o zi avioane Boeing să aterizeze aici, informează g4media.ro.

Primarul din Ruse, Pencio Milkov, reprezentant al Partidul Socialist Bulgar, a fost extrem de activ în promovarea investitorului privat. Decizia din consiliu a fost luată cu o viteză neobișnuită și conform unei proceduri non-standard. Practica în Bulgaria este ca aeroporturile să se dea în concesiune. Pentru prima dată, s-a oferit cadou o infrastructură importantă, pentru o perioadă de 10 ani, în schimbul promisiunilor de investiții.

Grevele continua pe aeroporturile din Europa

Noii investitori afirmă că aeroportul va fi operațional în primăvară, dar cu capacități limitate. Pentru început va deservi aeronavele implicate în lupta împotriva grindinei.

Se pune fireasca întrebare de ce administrația locală nu a făcut o licitație sau nu a organizat o altă procedură competitivă, căci probabil s-ar fi găsit și alți candidați. Cu câteva luni în urmă, de exemplu, s-a vorbit mult despre interesul companiei aeriene „GulivAir”. Primarul Milkov însuși a susținut că aeroportul a atras atenția fondurilor care au investit capital semnificativ în România.

Un avantaj și pentru România

”Airport Ruse Ltd”  a fost înființat la începutul lunii ianuarie de două companii private, „Shtraplan” al lui Antoni Târnițov și „Stroiproekt” al lui Hristo Krușarski. Aceștia sunt doi cunoscuți afaceriști bulgari care au parteneriate și cu România.

Krușarschi a amintit că una dintre afacerile sale este legată de sistemele de protecție împotriva grindinii și de sisteme de management al precipitațiilor, iar din moment ce are contracte în Bulgaria și în România, ar face tot ce este necesar pentru ca aeroportul să funcționeze încă din primăvară, pentru a deservi avioanele care vor trage în norii de ploaie la sud și la nord de Dunăre.

Aeroportul din Bulgaria, de la Ruse, este situat la 100 km distanță de București.

Proiectul prevede trei planuri. Pentru început, trebuie pregătit un plan general, manuale pentru managementul aeroportului și pentru diferitele activități care fac obiectul licenței, organizarea zborurilor. În prima fază, aeroportul va putea gestiona aeronave mici. În a doua fază, pista va fi extinsă pentru a putea primi aeronave mari precum Airbus 320 și Boeing 737. De asemenea, este planificată construcția unuia sau două hangare pentru întreținerea aeronavelor. A treia fază prevede construirea unui nou terminal de pasageri, a unei noi clădiri pentru service pentru avioane, un nou peron și a alte hangare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...