Apare o nouă zi oficială în România. Ce vom sărbători pe 15 noiembrie

Ana Ionescu 02.06.2021, 20:38
Apare o nouă zi oficială în România. Ce vom sărbători pe 15 noiembrie

O noua zi oficială în România. Aceasta va fi sărbătorită pe 15 noiembrie și toți românii trebuie să știe ce vor celebra cu această ocazie.

Ce vor sărbători românii pe 15 noiembrie

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect ce prevede ca ziua de 15 noiembrie să fie declarată Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987. Proiectul, care a fost inițiat de parlamentari de la PNL și susţinut de cei de la USR PLUS şi de un deputat PSD, este argumentat prin faptul că „fără revolta din 15 noiembrie 1987, probabil, nu erau posibile evenimentele din 22 decembrie 1989. Luptătorii anticomunişti din 15 noiembrie 1987 au arătat că este posibil să te opui dictaturii comuniste. Din acest motiv este relevantă şi trebuie cinstită, cum se cuvine, Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, an de an, în data de 15 noiembrie”.

Fondurile pentru comemorarea diverselor evenimente ale Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987 vor putea fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, mai prevede actul normativ. Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional va fi Camera Deputaților.

Apare o noua zi oficiala in Romania. Ce vom sarbatori pe 15 noiembrie
Apare o noua zi oficiala in Romania. Ce vom sarbatori pe 15 noiembrie

Cine a propus proiectul pentru Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987

Deputatul PNL Gabriel Andronache a depus un proiect de lege în acest sens la Senat, anul trecut, prin care a cerut ca autoritățile centrale și locale să poată organiza activități de comemorare a acestei zile.

„Aceasta revoltă muncitorească, izbucnită spontan la Brașov, este considerată ca fiind una dintre cele mai importante mișcării protestatare care a zguduit întâia dată atotputernicul regim ceaușist, anunțând începutul sfârșitului acestuia. Cinstirea zilei de 15 noiembrie că Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987, este o datorie pentru fiecare dintre noi”, arată deputatul Gabriel Andronache în expunerea de motive a proiectului.

Revolta de la Brașov din anul 1987 a fost o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse în RS România de dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu. Protestele au inceput pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu.

Inițial, demonstranții au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”
Protestatarii au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului.

Urmăriți Impact.ro și pe