Apare o nouă monedă în România de luni, 19 decembrie. BNR a făcut anunțul, ce valoare va avea

Beatrice Dumitru 18.12.2022, 08:56
Apare o nouă monedă în România de luni, 19 decembrie. BNR a făcut anunțul, ce valoare va avea

Banca Naţională a României a anunțat că luni, 19 decembrie, va lansa în circuitul numismatic o nouă monedă din aur, cu o simbolistică aparte. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Iată ce valoare are noua monedă și care este prețul de vânzare.

Noua monedă lansată de BNR

După ce la începutul lunii decembrie, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 140 de ani de la înfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti, începând cu data de 19 decembrie instituția va pune pe piață o nouă monedă.

Banca Națională a României lansează o monedă de aur, luni, 19 decembrie, cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale”, cu o valoarea nominală de 10 lei. Aceasta are un diametru de 13,92 mm și o greutate de 1,224 de grame, informează BNR.

Ce este desenat pe monedă

Aversul monedei prezintă vasul octogonal din Tezaurul de la Pietroasa, inscripția „ROMANIA”, în arc de cerc, valoarea nominală „10 lei”, anul de emisiune „2022” și stema României, în timp ce reversul monedei (spatele) prezintă cele două vase poligonale din Tezaurul de la Pietroasa și inscripțiile în arc de cerc „Tezaurul de la Pietroasa” și „Vasele poligonale”.

Apare o nouă monedă în România de luni, 19 decembrie. BNR a făcut anunțul, ce valoare va avea
Moneda din aur cu tema Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale.Sursa foto: BNR

Noile monede din aur lansate de BNR sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent, fiind însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Prețul de vânzare al monedei

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese,, iar preţul de vânzare este de 580,00 lei (exclusiv TVA), fiind însoțită de broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Aceste monede cu tema „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...