Apare o nouă monedă în România. Ce valoare va avea, anunțul făcut de BNR

Anca Manolica 06.02.2023, 13:30
Apare o nouă monedă în România. Ce valoare va avea, anunțul făcut de BNR

Banca Naţională a României a anunțat că lansează luni, 6 februarie, în circuitul numismatic, o nouă monedă. Aceasta vine să marcheze o dată extrem de importantă pentru români: 150 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu. Cum arată noua monedă.

BNR anunță că pare o nouă monedă în România

Banca Națională a României lansează, începând cu data de 6 februarie, în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Potrivit comunicatului instituției, moneda cu chipul lui Iuliu Maniu are o valoare nominală de „500 de lei”, dar prețul pentru achiziția acesteia este unul foarte mare.

Conform BNR, aversul monedei ilustrează palatul Adunării Deputaţilor din Bucureşti în perioada interbelică, inscripţia „ROMANIA”, în arc de cerc, anul de emisiune „2023”, stema României şi valoarea nominală „500 LEI”. Reversul monedei are portretul, numele şi semnătura lui Iuliu Maniu şi anii între care a trăit acesta: „1873” şi „1953”.

Va fi emisă într-un tiraj limitat

Nou monedă de aur care apare pe piața românească are un diametru de 35 de mm și o greutate de 31,103 grame, și va fi emisă într-un tiraj de numai 1.000 de piese. Ele vin ambalate în capsule de metacrilat transparent şi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, scrise în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se vor regăsi semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Moneda de aur cu chipul lui Iuliu Maniu, lansată de BNR
Moneda de aur cu chipul lui Iuliu Maniu, lansată de BNR

Preţul de vânzare, informează BNR, pentru moneda din aur este de 14.500 lei, exclusiv TVA, în care sunt incluse broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema 150 de ani de la naşterea politicianului au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul a monedelor se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Citește și: Îți amintești moneda de 1000 de lei? Sumă colosală cu care se vinde pe internet, sigur o ai și tu printr-o pușculiță uitată

Alte patru monede lansate luna trecută

Luna trecută, BNR a lansat alte patru monede în circuitul numismatic, cu valori de „10 lei”, „140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București”, „90 de ani de la nașterea lui Fănuș Neagu”, „Tezaurul de la Pietroasa – Vasele Poligonale” și „50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”.

Totodată, la finele lunii decembrie 2022, a fost lansată și o monedă cu valoarea nominală de 100 de lei, „100 de ani de la nașterea lui Marin Preda”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...