Aparatul pe care românii îl pot cumpăra cu bani de la stat. Trebuie doar să depună cerere, pentru cine e valabilă

Nicu Stan 21.01.2022, 13:01
Aparatul pe care românii îl pot cumpăra cu bani de la stat. Trebuie doar să depună cerere, pentru cine e valabilă

S-a anunțat care este aparatul pe care o parte dintre români îl pot cumpăra cu bani de la stat. Trebuie doar să depună cerere după care pot beneficia din plin de sprijinul financiar oferit de stat. Programul de ajutorare a funcționat și în anii trecuți cu succes. Care sunt pașii de urmat pentru a fi parte din acest program.

Se dau ajutoare de 200 de euro pentru mulți dintre români. Cine beneficiază

Sunt vești bune pentru elevi și studenți, întrucât Programul Euro 200 va fi operațional și în acest an. Conform unui ordin al Ministerului Educației, tinerii pot solicita bani de la stat pentru achiziționarea unui calculator nou.

Cererile pentru obținerea sprijinului financiar de la stat se vor putea depune până pe 14 aprilie 2022.

Statul ajuta elevii si studentii sa isi cumpere calculator
Statul ajuta elevii si studentii sa isi cumpere calculator

Calendarul pentru acordarea ajutorului financiar

Ordinul ME 3.020/2022 a apărut cu puțin timp în urmă în Monitorul Oficial nr. 62 și stabilește calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea cumpărării de calculatoare pentru anul 2022. Mai exact, conform acestuia:

-depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare se va putea face până pe 14 aprilie;
-afișarea pe site-ul ME a listei nominale a beneficiarilor – 3 iunie;
-depunerea contestațiilor – 6-10 iunie;
-rezolvarea contestațiilor – 13-17 iunie;
-eliberarea bonurilor valorice către beneficiari – 16-31 august;
-achiziționarea de calculatoare – 16 august-14 octombrie.

Cât este ajutorul

După cum hotărăște Legea nr. 269/2004, tinerii din țara noastră cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți în învățământul de stat sau particular acreditat, pot primi, în cadrul programului “Euro 200”, un ajutor financiar de stat în vederea cumpărării unui calculator nou, fie el de tip desktop, laptop sau netbook.

Valoarea ajutorului financiar este neschimbată de la apariția programului și reprezintă, mai exact, echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente achiziționării calculatorului.

Ce tineri pot beneficia de bani pentru calculator

Astfel, beneficiarii programului pot fi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți, care vor să-și cumpere un calculator nou și care provin din  familii cu un venit pe membru de familie de până la 250 de lei.

În plus, ajutorul bănesc se acordă o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind luate în considerare, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele, potrivit avocatnet.ro.

Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se acordă sprijinul financiar este:

-pentru desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvență procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17“; tastatură, mouse optic;

-pentru laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvență procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15“; rezoluție minimum 1.366 x 768; DVD;

-pentru netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10“.

Urmăriți Impact.ro și pe