Aparatul din casă de care poți să te lipsești. Consumă cât sute de becuri, deși te-ai obișnuit cu el

Ionuț Vieru 26.11.2022, 10:55
Aparatul din casă de care poți să te lipsești. Consumă cât sute de becuri, deși te-ai obișnuit cu el

Facturile sunt din ce în ce mai mari, mai ales la energie electrică. Conform specialiștilor, scumpirile ar putea să continue, motiv pentru care oamenii sunt mult mai atenți atunci când folosesc anumite electrocasnice. Unul dintre acestea îți consumă foarte mult curent. Iată despre ce este vorba.

Aparatul care consumă foarte mult curent

Un lucru foarte important de care ar trebui să ținem cont atunci când achiziționăm electrocasnice sau alte aparate care consumă curent, este puterea în KW și din ce clasă energetică fac parte. Sunt detalii care ar putea economisi câteva sute de lei din portofele.

În ultima vreme, mai ales pe timpul verii, aerul condiționat a devenit un aparat indispensabil din casele noastre. Mulți îl folosesc chiar și în timpul iernii. Poate că nu știai, dar acesta consumă foarte mult.

Atunci când cumpărați un aparat de aer condiționat, trebuie să fim atenți la clasa lor energetică. De exemplu, un aparat condiționat care face parte din clasa energetică A sau A+ poate avea un consum mai mic cu până la aproximativ 40%, față de cele din clasa energetică C sau D.

Durata de viață a unui aparat de aer condiționat este de circa 5-10 ani, în funcție de ce model aveți. Cu toate acestea, pot avea o durată mai mare de utilizare, atât timp cât întreținerea aparatelor este făcută corespunzător. Experții recomandă să verificăm aparatele de aer condiționat de cel puțin de două ori pe an

Câți KW consumă aerul condiționat pe oră

Pentru un consum cât mai redus, specialiștii recomandă ca, atunci când achiziționăm un aparat de aer condiționat, să optăm mereu pentru cele mai eficiente unități din punct de vedere energetic.

Prin urmare, atunci când cumpărăm aparate de aer condiționat, trebuie să alegem unități inverter, cu cea mai mare eficiență energetică. Aici vorbim despre cele din clasa A+ sau +++.

Într-adevăr, prețul lor este unul mult mai are față de cele din clasa C sau D. Însă, în timp, veți constata că sunt mult mai eficiente și economisesc cu până la 40-60% în comparație cu cele convenționale.

Pentru a afla câți kw consumă aerul condiționat pe oră, calculul este destul de simplu. Luăm ca și exemplu un aer condiționat din clasa A+, un model care consumă 1,08 kw/h. Prin urmare, veți achita 0,8 +1,08 = 0,86 lei pe oră.

Să spunem că aparatul de aer condiționat este pornit pe timpul verii timp de 6 ore pe zi, în medie, adică 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Calculul final este de 180 x 0,86 = 154 de lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe