Aparatul din casă care are un consum uriaș. Nu te vei mai încadra niciodată în cei 255 KWh dacă îl folosești

Stan Filon 10.10.2022, 12:18
Aparatul din casă care are un consum uriaș. Nu te vei mai încadra niciodată în cei 255 KWh dacă îl folosești

Toți românii își fac acum calcule pentru a se încadra în consumul de 255 de kw pe lună pentru care statul plătește o parte din consumul de electricitate. Aceștia trebuie însă să cunoască care este aparatul folosit de foarte multe gospodine care cu siguranță ne va împiedica să rămânem în acest consum, mai ales dacă îl folosim zilnic. Pe lângă acesta, mai sunt și alți consumatori importanți de energie electrică pe care cu toții îi avem în casă.

Aparatul din casă care are un consum uriaș

Românii au un aparat în casă care consumă multă energie electrică. A devenit popular de câțiva ani, iar românii s-au înghesuit să-l cumpere, însă acum cu siguranță vor regreta, mai ales dacă vor depăși consumul de 255 de Kw pe lună pentru care guvernul plătește o parte din prețul la energia electrică.

Chiar dacă este la modă, plita electrică s-ar putea transforma într-un inamic de temut pentru români. Acest electrocasnic este unul foarte util și foarte ușor de folosit, însă are un consum de energie destul de mare, care ne va arunca pur și simplu în aer factura la curent. Potrivit specialiștilor, aceasta consumă lunar nu mai puțin de 120 de kw. Așadar dacă avem două plite electrice în casă, atunci aproape că vom atinge plafonul de 255 de kw impus de guvern doar cu consumul acestora.

Aparatul din casa care are un consum urias
Aparatul din casa care are un consum urias

„O treime din consumul din factură este iluminatul”

Specialistul în energie Andrei Orban a venit cu sfaturi utile pentru populație, chiar în prag de iarnă, când cu toții ne gândim cu înfrigurare la facturile care vor veni și pe care, cu siguranță, mulți români nu și le vor permite.

„Practic, trebuie să ne schimbăm parte din obișnuințele de consum și aș începe prin a spune că ar trebui să ne înlocuim becurile din casă. Statisticile și analizele spun că o treime din factura la curent, din cei 255 kWh pe care trebuie să ajungem să nu-i consumăm, este compusă din consumul iluminatului.

Deci becurile trebuie schimbate neapărat cu becuri LED, care sunt de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic. Practic, o treime din consumul din factură este iluminatul. Fiecare în funcție de dimensiunea casei, de câte becuri are, câte echipamente electrice are. Eu așa am făcut acasă, am schimbat fiecare bec în parte și am constatat că aveam becuri vechi cu filament încă prin casă și am trecut la acelea pe LED.

Cum să folosim mașina de spălat eficient

O altă economie se face în momentul în care renunțăm să mai lăsăm în priză diverse aparate: cuptorul cu microunde (care are tot felul de display-uri, LED-uri), televizorul (LED), imprimanta, inclusiv încărcătoarele de telefon, dacă le lăsăm în priză în casă, consumă. Ele trebuie scoase pentru că au un consum inerent”, a precizat Andrei Orban, specialist în energie, joi, la Antena 3 CNN.

Un alt consumator mare de energie este mașina de spălat. Aceasta consumă foarte mult curent electric doar pentru a încălzi apa folosită la spălare. Așadar, recomandarea specialiștilor este să spălăm la o temperatură cât mai mică. În general, gospodinele spală la 60 de grade, însă specialiștii susțin că vom face o economie importantă dacă vom spăla hainele la 30 de grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...