Apar bani noi în România. Decizia ciudată luată de Banca Națională

Ana Anitoiu 29.05.2022, 13:40
Apar bani noi în România. Decizia ciudată luată de Banca Națională

Apar bani noi în România, în urma unei decizii pe care a luat-o Banca Națională. BNR desfășoară un program pilot referitor la aceștia, în ciuda faptului că anterior oficialii din această instituție s-au pronunțat împotriva unor astfel de monede.

Ce bani apar în România

Concret, Banca Națională a României derulează un program pilot ce se referă la posibila emitere a unui leu digital, chiar dacă anterior oficialii BNR s-au opus criptomonedelor. În cadrul unei conferințe ce va avea loc la începutul săptămânii viitoare, Banking 4.0, va avea loc o competiţie de proiecte ce au la bază tehnologia blockchain. Un juriu va stabili care dintre ele este cel mai promiţător.

Conform unui studiu de piață realizat de iSenseSolutions la solicitarea NOCASH, în medie, 69% dintre consumatori, atât din România, cât şi din ţările din regiune, ar vrea să poată transforma criptomonedele în numerar la orice ATM.

Acest studiu a fost realizat în rândul consumatorilor de la orașe, utilizatori de internet, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, din șase pieţe la nivel regional: Albania, Bulgaria, Croaţia, România, Serbia și Slovenia. Cercetarea a fost făcută în perioada 6 – 19 mai, ce a coincis cu intervalul în care prețul bitcoin a pierdut 27% din valoare, de la 40.000 dolari la sub 29.000 dolari.

Potrivit rezultatelor studiului, criptomonedele au o notorietate de 93% în rândul consumatorilor din România, la un nivel apropiat de cel din țările din regiune: Albania – 92%, Bulgaria – 95%, Croația – 95%, Serbia – 93% și Slovenia – 95%.

Apar bani noi in Romania
Posibila emitere a unui leu digital, intr-un proiect pilot al BNR

Cum află românii despre banii noi

În România, principalul canal de informare despre criptomonede este YouTube, în proporție de 49%. Acestuia îi urmează bloguri sau forumuri, în proporție de 45%, și rețelele sociale, în proporție de 37%. Pentru celelalte state ce au făcut parte din studiu, lucrurile stau diferit.

Principala sursă de informare cu privire la criptomonede este reprezentată de bloguri sau forumuri, cum ar fi pentru Albania – 40%, Bulgaria – 55%, Slovenia – 42%, Serbia – 61% si Croaţia – 57%. Aceasta este urmată de reţelele sociale: Albania – 74%, Bulgaria – 55%, Slovenia – 66%, Serbia – 56% si Croaţia – 50%.

Cea mai importantă platformă de investiții în criptomonede utilizată de consumatorii români şi croaţi este Revolut. Mai exact, în România aceasta deține un procent de 44%, iar în Croaţia, unul de 42%. Celelalte state din regiune preferă să investească prin platforme specializate, precum Crypto.com (Albania – 42%; Bulgaria – 46%) şi Binance (Serbia- 38%, Slovenia – 32%).

Câți oameni intenționează să ivestească în viitor în acești bani noi

În privința intenției de a investi în viitor în criptomonede, peste o jumătate dintre consumatorii slovaci care au auzit despre acestea au declarat că sunt dispuși să facă acest lucru. Mai exact, 54% dintre ei. În acest clasament urmează: cei din Serbia (48%), Croaţia (43%), Bulgaria (43%), Albania (41%). În schimb, consumatorii din România sunt cei mai puţin interesati de o viitoare investiţie. Procentul doritorilor este de doar 39%.

Studiul, realizat în perioada 6 – 19 mai, mai arată că aproape o jumătate dintre persoanele care au auzit despre criptomonede, atât din România, cât și din alte țări din regiune, sunt de părere că acestea ar trebui să fie acceptate în circuitul bancar. Concret, procentele ce exprimă această opinie arată astfel: România- 41%, Albania – 56%, Bulgaria – 44%, Croaţia – 32%, Serbia – 48% și Slovenia – 50%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...