Anunțul zilei pentru pensionarii români. Acum e clar pentru toți, ministrul a făcut solicitarea oficială

Ana Anitoiu 19.09.2022, 13:53
Anunțul zilei pentru pensionarii români. Acum e clar pentru toți, ministrul a făcut solicitarea oficială

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a făcut anunțul zilei pentru pensionarii români. Social-democratul a precizat că a fost făcută o solicitare oficială în favoarea persoanelor care au ieșit la pensie.

Ministrul Muncii, anunț pentru pensionari

Marius Budăi a declarat că în urma unor calcule și analize, a fost cerută o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută, de la 1 ianuarie. Oficialul a adăugat că este necesară și o creștere a salariului minim brut, dar și că se lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna ce urmează.

„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022 – 2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie”, a spus Marius Budăi, luni, într-o conferință de presă ce a avut loc la Iași.

Anuntul zilei pentru pensionarii romani
Marius Budai. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Muncii, despre creșterea salariului minim

De asemenea, ministrul Muncii a spus că a discutat săptămâna trecută despre creșterea salariului minim cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, și cu premierul, Nicolae Ciucă. Oficialul a precizat la ce nivel ar trebui să se situeze acesta.

„Începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European.

Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai spus că vor avea loc discuții ulterior și în Consiliul Naţional Tripartit cu mediul de afaceri şi cu sindicatele, în ceea ce privește majorarea salariilor minime de la data de 1 ianuarie. Marius Budăi a precizat că nu se dorește intervenirea până la acea dată, pentru a nu fi bulversată activitatea economică pe un buget deja creat.

La rândul lui, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că este posibil ca voucherele sociale să fie acordate şi anul viitor, Guvernul urmând să susţină și creşterea salariului minim şi a pensiilor. Însă, datele vor fi făcute publice doar după ce va exista proiecţia de buget pe anul următor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...