Anunțul oficial al autorităților privind românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Măsuri de urgență adoptate

Raluca Juncu / 18.03.2020, 13:59
Anunțul oficial al autorităților privind românii blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Măsuri de urgență adoptate

Mai mult de 3.500 de români sunt blocați de miercuri dimineața la granița dintre Austria și Ungaria, în contextul în care în noaptea de marți spre miercuri a intrat în vigoare decizia Guvernului maghiar a lui Viktor Orban de a închide granițele.

Români blocați la frontiere. Ce spune Ministrul de Externe

Peste 3.500 de români sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria, iar un posibil culoar de trecere ar putea fi posibil doar miercuri seară, transmite Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe.
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români.

„Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată, repatrierea acestor cetățeni români pentru a ajunge printr-o trecere neîntreruptă pentru a ajunge pe teritoriul României, pentru a fi preluați de autoritățile române”, a transmis Bogdan Aurescu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că se continuă demersurile pentru a găsi soluții care ar putea include și un dialog cu alte state ale căror cetățeni se află în situații similare, în limitele posibilităților concrete de acțiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecție.

În cursul zilei de ieri, Ministerul de Externe a anunțat că au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, MAE consideră că soluții precum cele identificate împreună cu autoritățile ungare, care să permită cetățenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranță în țările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esențială pentru soluționarea situațiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI