Anunțul momentului pentru românii cu centrale de apartament. Ce se montează în locul lor, încep deja să dispară

Ana Anitoiu 04.11.2021, 11:19
Anunțul momentului pentru românii cu centrale de apartament. Ce se montează în locul lor, încep deja să dispară

Românii au început să renunțe la centralele de apartament și să folosească în locul lor o variantă mai puțin costisitoare pe termen lung. În plus, această modalitate de asigurare a căldurii și apei calde în locuințe are un impact mai mic asupra mediului înconjurător.

Ce se montează în locul centralelor de apartament

Potrivit reprezentanților companiei Daikin România, preferințele românilor cu privire la metodele de încălzire a apartamentelor sunt în schimbare și modificarea pare să fie un efect al inițiativelor Guvernului ce sunt din ce în ce mai dese legate de sustenabilitate.

În contextul interesului pentru atingerea neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon, românii au început să-și înlocuiască centralele de apartament cu pompe de căldură.

”Pompa de căldură este un echipament de încălzire potrivit pentru instalaţii noi şi înlocuiri, se poate conecta inclusiv la sistemele de încălzire în pardoseala, ventilo-convectoare sau radiatoare, fiind o soluţie de patru ori mai eficientă decât alternativele tradiţionale.

Aceasta poate fi, de asemenea, montată cu un sistem integrat de apă caldă menajeră sau conectată cu un boiler extern, astfel încât apa caldă este mereu disponibilă pentru consumator. Pompa de căldură este o soluţie optimă de climatizare şi pentru zonele în care nu există acces la gaz şi poate colecta până la 75% din energia utilizată din aer şi restul din electricitate.”, au explicat oficialii companiei menționate.

Anuntul momentului pentru romanii cu centrale de apartament. Ce se monteaza in locul lor, incep deja sa dispara
Pompa de caldura

Motivul pentru care alternativa la centralele de apartament este recomandată

Pompele de căldură performante pot oferi căldură și apă caldă în mod constant, chiar și când afară sunt temperaturi extrem de scăzute, deoarece aerul exterior și solul reprezintă o sursă constantă de energie. Un oficial al companiei Daikin România a explicat că investiția într-un astfel de sistem de încălzire poate fi amortizată în scurt timp.

”Asigură încălzire pe timp de iarnă, răcoare vara şi apă caldă menajeră tot timpul anului. Poate că, la prima vedere, investiţia iniţială într-o instalaţie pusă în funcţiune de pompa de căldură este una considerabilă, însă, aceşti bani vor fi economisiţi în scurt timp datorită facturilor reduse lunar la energia electrică.”, a spus Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

Cea mai mare diferență dintre centralele de apartament și pompele de căldură este felul în care este generată căldura, dar metoda de distribuire a rămas neschimbată. Mai exact, în loc să transforme un combustibil în agent termic, o astfel de pompă se bazează pe un proces de evaporare și condensare a agentului frigorific.

”Strict tehnic, pompa de căldură este un echipament care extrage energia disponibilă din sol sau din aer, o ajustează şi o eliberează în altă parte, la temperatura dorită sau necesară pentru a produce agent termic sau apă caldă menajeră.”, au mai explicat reprezentanții companiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...