Anunțul Ministrului Economiei despre prețul gazelor. Pe cine acuză de „golănie”

Redacția IMPACT 29.05.2020, 14:33

Virgil Popescu, ministrul Economiei s-a declarat nemulțumit de prețurile practicate de furnizorii de gaze din România. Totodată, ministrul a explicat joi seara că românii plătesc cel mai scump gaz din Europa.

Virgil Popescu, despre dezechilibrele din piața de energie

Potrivit unei informări transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020. Acest lucru înseamnă că prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către ANRE, acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de raportul cerere – ofertă. Însă, furnizorii de gaze naturale trimit clienților oferte de contracte pentru perioada de după liberalizarea pieţei la un preţ similar cu cel din contractele anterioare. Ministrul Economiei vede acest lucru ca pe o „grosolănie”.

„Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă – să trimită oferte (n.red pentru perioada de după 1 iulie, când se liberalizează piaţa gazelor naturale, n.r.), >, că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ”, a precizat joi seară, ministrul Economiei, la B1TV.

Totodată, Virgil Popescu a subliniat faptul că aceste dezechilibre au început să apară odată cu apariţia Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 , anunțată la data de 29 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

„Ordonanţa 114 a fost o golănie făcută pe faţă la acea vreme de Dragnea şi de PSD şi de Vâlcov, iar noi în momentul în care am preluat guvernarea, pe 4 noiembrie, este primul lucru pe care ne-am asumat că-l abrogăm, şi l-am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeană, pentru că acea Ordonanţă 114 ne-a adus şi un infringement, şi am promis – şi ne ţinem de cuvânt – liberalizarea preţului la gaze naturale începând cu data de 1 iulie, şi a energiei electrice la 1 ianuarie 2021”, a mai transmis Ministrul Economiei.

Urmăriți Impact.ro și pe