Anunțul ministrului Alexandru Rafila despre vaccinarea anti-Covid din toamnă. „Doza patru este utilă”

Ioana Bucur 24.08.2022, 22:57
Anunțul ministrului Alexandru Rafila despre vaccinarea anti-Covid din toamnă. „Doza patru este utilă”

În condițiile în care unii specialiști vorbesc despre un posibil nou val de covid în lunile ce urmează, iar numărul infectărilor zilnice a înregistrat o creștere în ultimele săptămâni, Alexandru Rafila a făcut o precizare importantă despre vaccinarea anti-Covid din toamnă. Ce spune ministrul Sănății despre doza patru.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-Covid din toamnă

Alexandru Rafila a făcut un anunț important despre vaccinarea anti-Covid din toamnă. Ministrul Sănătății a dezvăluit că, începând din luna octombrie, țara noastră va primi noua formulă a vaccinului împotriva coronavirusului.

Ministrul a declarat că, din punctul său de vedere, doza patru este utilă, însă doar dacă se administrează o formulă de ser adaptată tulpinilor care sunt acum în circulație.

„Doza 4, din punctul meu de vedere este utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea. Deopotrivă, persoanele vaccinate sau nevaccinate s-au infectat.

E adevărat că unele dintre persoanele vaccinate cu trei doze au făcut forme ceva mai uşoare şi din cauza asta, recomandarea pentru doza 4, sau eventual pentru doza a 3-a, dacă sunt persoane care doresc să şi-o facă, să administreze vaccinul cu formula nouă.

Promisiunile pentru vaccinul cu formula nouă este probabil sfârşitul lunii octombrie, când va fi disponibil”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Anunțul ministrului Alexandru Rafila despre vaccinarea anti-Covid din toamnă. „Doza patru este utilă”

Precizări importante pentru elevi

Rafila se declară împotriva impunerii unui nou set de restricții pentru populație, precizând că un rol important îl vor avea organizarea, furnizarea de servicii medicale, testarea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul ambulatoriu.

„Concluzia pe care am tras-o în urma acestei pandemii este că centrele acestea ambulatorii care au fost deschise permanent şi care au absorbit un număr mare de pacienţi, sunt extrem de utile şi asta ne arată că serviciile medicale ambulatorii sunt răspunsul la nevoile populaţiei”, a continuat ministrul Sănătății.

Tot miercuri seara, Alexandru Rafila a făcut o precizare importantă și pentru elevi, în condițiile în care doar câteva zile ne mai despart de prima zi de școală. Copiii nu vor mai avea nevoie de aviz epidemiologic pentru noul an școlar, iar purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, ci doar recomandată.

„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor la şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine şi dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a explicat ministrul Sănătăţii, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...