Anunțul lui Medvedev provoacă fiori: ”Noile regiuni pot fi apărate cu arme nucleare strategice”

Mihnea Tălău 22.09.2022, 15:04
Anunțul lui Medvedev provoacă fiori: ”Noile regiuni pot fi apărate cu arme nucleare strategice”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosit pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia de Ucraina.

Continuă declarațiile belicoase ale lui Medvedev

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că referendumurile organizate de autoritățile instalate de Rusia și de autoritățile separatiste în mari porțiuni din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia vor avea loc și că „nu există cale de întoarcere”.

„Republicile Donbas (Donețk și Luhansk) și alte teritorii vor fi acceptate în Rusia”, a spus Medvedev, potrivit Reuters.

El a declarat că protecția tuturor teritoriilor va fi consolidată în mod semnificativ de către forțele armate ruse.

„Nu este vorba de o chestiune de securitate: Rusia a anunțat că nu doar capacitățile de mobilizare, ci și orice armament rusesc, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe principii noi, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecție”, a spus fostul președinte.

Kremlinul așteaptă referendumurile din Donbas

Se așteaptă ca referendumurile care urmează să aibă loc începând de vineri în părțile controlate de Rusia din provinciile ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia, precum și o parte din provincia Mykolaiv, să aibă rezultate care să sprijine în mod covârșitor aderarea la Rusia.

Voturile, organizate cu câteva zile înainte, sub ocupație militară, au fost catalogate drept o farsă de către Kiev și aliații săi occidentali.

Dacă vor fi admise oficial în Federația Rusă, teritoriile ocupate, unde contraofensivele ucrainene au luat amploare în ultimele săptămâni, vor avea dreptul, conform doctrinei nucleare a Moscovei, să fie protejate de armele nucleare rusești.

Moscova nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni pe care se așteaptă să încerce să le anexeze, doar aproximativ 60% din regiunile Donețk și 66% din Zaporizhzhia fiind deținute de armata rusă.

În ultimele luni, Medvedev a făcut în mod regulat declarații agresive la adresa Occidentului și a Ucrainei, subliniind transformarea sa de la un liberalizator aparent cu vederi occidentale, în calitate de președinte în perioada 2008-2012, la un șoim geopolitic strident.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...