Anunțul lui Alexandru Rafila despre creșterea numărului de cazuri în România. Cine poartă responsabilitatea

Luiza Moldovan 18.06.2020, 09:29

Deloc surprinzător, numărul în creștere de infecții cu Covid-19 e dat de relaxările din ultima vreme. Alexandru Rafila consideră că, în plus față de aceste măsuri vine și relaxarea oamenilor, în sensul că nu mai țin cont de normele de igienă așa cum țineau la începutul stării de urgență.

Ce spune reprezentantul României la OMS despre creșterea numărului de infecții

Reprezentantul României la OMS spune că trebuie să respectăm în continuare măsurile de igienă și distanțare și că, dacă facem asta, lucrurile vor putea fi ținute sub control.

„Ajungem să avem o regularitate de a unui număr apropiat de 300 de cazuri zilnic și ce este la fel de important e că procentul acestor cazuri noi din totalul de teste este în jur de 3%, ceea ce înseamnă o creștere substanțială față de acum 3 săptămâni.
Concluzia pe care ar trebui să o tragem este că trebuie să avem grijă cum ne comportăm fiecare dintre noi, igiena este obligatorie când ajungem în locuință, în plus, în spații publice, la locul de muncă să încercam să limităm posibilitatea de transmitere a infecției”, a spus Rafila la Digi24.

Acesta nu e negat impactul măsurilor de relaxare în sine, dar a subliniat că, acolo unde mergem, trebuie să ținem cont de măsurile de distanțare socială.

Alexandru Rafila spune că nu trebuie să ne relaxăm noi, ca indivizi Foto credit: jurnalulolteniei.ro
Alexandru Rafila spune că nu trebuie să ne relaxăm noi, ca indivizi Foto credit: jurnalulolteniei.ro

“Trebuie să respectăm lucruri simple”

„Sigur, impactul măsurilor de relaxare există, nu putem să îl considerăm neglijabil, dar mai degrabă relaxarea noastră ca indivizi este responsabilă de creșterea numărului de cazuri, pentru că dacă avem grijă acolo unde mergem, în spațiile publice, la mall, la sala de fitness, dacă avem grijă să respectăm lucruri simple atunci problema de sănătate publică ar fi sub control”, a adăugat el.

Creșterea numărului de cazuri din ultimele zile nu este rezultatul ultimelor măsuri de relaxare, spune el:

„Situația de acum a fost influențată după data de 1 iunie, pentru că trebuie să calculăm minim 7-10 zile de la introducerea unor măsuri de relaxare și impactul evoluției infecției”

Rafila mai spune că se pot deschide și restaurantele, cu condiția ca acestea să asigure măsuri de limitare a transmiterii, cu tot ce înseamnă ele.