Anunțul îngrijorător făcut de ANM. La ce schimbări majore vor duce condițiile meteo extreme

Peste tot în lume se vorbește de faptul că schimbările climatice vor avea efecte negative asupra planetei. România nu face excepție, iar specialiștii ANM vorbesc despre un scenariu extrem de pesimist.

Planeta va trece prin transformări radicale în următoarea perioadă. Și nu vorbim de o perioadă extrem de îndepărtată, fiind vorba de schimbări climatice majore care vor apărea în următoarele două sau trei decenii.

Clima României se va modifica radical. Vor fi perioade mare de secetă, creștere a temperaturilor medii, fenomen însoțit de lipsa ploilor.

Specialiștii ANM trag un semnal de alarmă în acest sens.

ANM: România va trece prin schimbări climatice majore

Clima României ar putea suferi schimbări semnificative. Temperaturile medii ar putea crește cu până la 6 grade Celsius, iar precipitațiile se vor reduce cu până la 30%, susțin specialiștii ANM.

“Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecții care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor”
Elena Mateescu, director general al Agenţiei Naţionale de Meteorologie

Directorul ANM avertizează că între 2061 și 2090, cel mai pesimit scenariu “indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”.

Părerea meteorologilor români e similară cu cea exprimată cu îngrijorare și la nivel mondial. Specialiștii ONU avertizau, recent, prin intermediul unui amplu raport, că schimbările climatice vor diviza lumea.

Practic, planeta va intra într-un „apartheid climatic”, în care bogații își vor permite să plătească pentru a fugi de foamete și conflicte, în vreme ce restul populației se va lupta pentru supraviețuire.