Anunțul final despre creșterea pensiilor și alocațiilor. Ce va decide Guvernul

Andrei Cezar 30.07.2020, 08:12

Pensiile și alocațiile vor crește dar nu cu cât este prevăzut de lege. Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Palatul Cotroceni, că majorările vor fi efectuate în funcție de starea economică a țării, care nu se află într-o situație tocmai bună din cauza pandemiei de COVID-19.

Cu cât vor crește pensiile și alocațiile. Ce va decide Guvernul?

De la 1 august, alocațiile copiilor ar fi trebuit să se dubleze, iar de la 1 septembrie, pensiile să crească cu 40%. Chiar dacă aceste majorări au fost votate și promulgate, vor rămâne doar pe hârtie. Președintele Klaus Iohannis a declarat că în situația în care ”economia românească se contractă” majorările de alocații și pensii nu vor rămâne cele stabilite dinaintea pandemiei.

”Ne găsim într-o situație foarte complicată nu doar din punct de vedere epidemiologi ci și economic, bugetar și electoral. Nu putem să facem abstracție de niciunul din acești factori. 

Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile și pensiile, dar de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori este o cale un pic mai lungă. 

În condițiile în care economia românească se contractă, ca și celelalte economii, de exemplu, Uniunea Europeană prevede pentru zona euro o contracție de 8%, ceea ce este foarte foarte mult.

În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile  care au fost făcute inițial să poată fi făcute. Pur și simplu nu sunt bani pentru toate.

Anunțul final despre creșterea pensiilor și alocațiilor. Ce va decide Guvernul
Anunțul final despre creșterea pensiilor și alocațiilor. Ce va decide Guvernul

Iohannis: Alocațiile se vor dubla în etape

Chiar dacă nu este posibilă o dublare a alocațiilor în momentul de față, ea se poate realiza, totuși, în etape, mai spune președintele țării.

Totuși, am rugat Guvernul să găsească metodele cele mai bune pentru a veni cu propuneri de majorări, atât cât se poate. (…) PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor pentru copii și s-a obținut acest lucru.

PSD-ul a vrut să copieze probabil măsura și a venit iar cu o dublare care în acest moment sigur că nu va fi posibilă de azi pe mâine. Sigur că și eu și Guvernul ne dorim ca această dublare să devină realitate.

Și dacă nu se poate de azi pe mâine, poate devine posibilă în etape. Primul pas va putea fi făcut destul de repede. Așteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor.

Lucrul similar vă pot spune și despre pensii. O creștere de 40% nu este posibilă, nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Pensiile vor crește. Clar. Cât va fi această creștere? Va calcula Guvernul”, a declarat Klaus Iohannis.