Anunțul făcut de oficialii din sănătate. Previziunile sumbre ale medicului Octavian Jurma: ”Vom atinge și maximul valului de internări”

Badea Violeta 04.08.2022, 13:34
Anunțul făcut de oficialii din sănătate. Previziunile sumbre ale medicului Octavian Jurma: ”Vom atinge și maximul valului de internări”

Epideomiologul Octavian Jurma este unul dintre specialiștii care, în perioada pandemiei de coronavirus, a oferit statistici cu privire la situația Covid-19 din țara noastră. De curând, într-o postare pe contul personal de socializare, medicul a vorbit despre valul 6. Iată ce a declarat cercetătorul!

Octavian Jurma, despre valul șase al pandemiei de Covid-19

După o perioadă îndelungată în care lucrurile păreau să revină la normal, epideomiologul Octavian Jurma revine în atenția publicului larg cu un anunț sumbru.

În ultimele zile, România a înregistrat o scădere a numărului de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19. Chiar și așa, medicul avertizează că valul 6 al pandemiei de coronavirus nu trebuie subestimat din perspectiva testelor.

„În sfârșit pot să vă dau și vești bune. Am așteptat și datele de astăzi că să putem confirma debutul unui nou trend. Din fericire avem deja a doua zi în care cazurile noi se situează sub valorile din zilele echivalente din săptămâna trecută.

De asemenea aceste valori se situează nu doar mult sub prognoza directă de duminică trecută, cât și sub prognoza directă făcută duminică pe baza scăderii acelerației săptămânale.

Este prea rapid să confirmăm dacă asistăm la începutul unui platou sau al unei faze descendente, abia săptămâna viitoare vom ști”, a scris, pe pagina sa oficială de Facebook, Octavian Jurma.

Omicron, cu 30% mai transmisibilă
Despre valul 6 al pandemiei de coronavirus

Cum crede că va evolua situația în următoarea perioadă

Totodată, specialistul precizează că se fac prea puține teste, lucru care s-a întâmplat și în valul al doilea de Covid-19 din anul 2022, când toate toate restricțiile au fost elimentate temporar de suspendarea legii carantinei.

„Din nefericire evoluția testelor temperează optimismul meu în această etapă a valului 6. În raportul cu numărul de cazuri, testăm cel mai puțin din întrega pandemie (cu excepția valului 1 când nu prea aveam teste).

Dacă în valul 5-Omicron în ianuarie, făceam în jur de 50,000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8,000 de cazuri, acum facem în jur de 25,000 de teste pentru 8,000 de cazuri”, a scris Octavian Jurma.

Specialistul este de părere că rata de pozitivare este, de fapt, dublă în acest punct în care ne aflăm, iar dacă ne raportăm la testele RT-PCR situația este destul de îngrijorătoare. Mai mult, medicul susține că sunt județe unde oamenii nu se testează aproape deloc și 5 județe fac 50% din testele din România.

„Nu sunt de părere că rata de pozitivare poate depăși 50% în condițiile în care marea majoritate a testelor sunt teste rapide pentru că ne apropiem de limita teoretică a acestora. Dacă ne-am baza doar pe teste RT-PCR ca în valul 2 din 2020, nu am putea confirma mai mult de 5,000 de cazuri pe zi la o rată de pozitivare de 100%!

Este neîndoielnic că dacă am avea un nivel de testare similar cu cel de la începutul acestui an, numărul de cazuri ar fi depășit deja 20,000 de cazuri pe zi încă de săptămâna trecută. Dincolo de dezamăgirea că avem o confirmare statistică a nivelului la care a ajuns interesul autorităților sanitare în pandemia de COVID-19, scăderea acestui indicator este de asemenea un motiv de bucurie”, a adăugat Octavian Jurma.

Ce se va întâmpla în luna august

Medicul avertizează că în luna august este posibil să observăm o fază descendența similară celei din valul 5, însă susține că săptămâna viitoare vom atinge și maximul valului de internări la ATI decese.

„Nu consider că vom fi prezenți la o reluare a creșterii rapid accelerate până în luna septembrie, așa cum se așteaptă și autoritățile.

De fapt dacă acest val a fost în realitate mai apropiat de valul 5 ca amplitudine, așa cum sugerează curba ratei de pozitivare, e posibil să vedem o fază descendența similară celei din valul 5.

Să avem speranță așadar că luna august va fi caracterizată de o temperare a valului pandemic și că valul de infectări va fi mai blând decât cele precedente. Vom descoperi asta doar săptămâna viitoare când în mod normal vom atinge și maximul valului de internări la ATI decese”, spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...